1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

«Η Ελλάδα παραμένει στην εντατική»

19 Μαΐου 2017

Τα όρια αντοχής των Ελλήνων μετά τα διαδοχικά μνημόνια έχουν εξαντληθεί εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν. Ο ίδιος προτείνει να υπάρξει μια «αλλαγή προσανατολισμού».

https://p.dw.com/p/2dBJo
Symbolbild Griechenland EU Ausblick Gipfel
Εικόνα: Getty Images/AFP/A. Messinis

Τα όρια αντοχής των Ελλήνων έχουν εξαντληθεί και μάλιστα με το παραπάνω, εκτιμά ο γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ένας άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα, αφού και ο ίδιος ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν του λόγου το αληθές: η ανεργία διαμορφώνεται στο 23,3%, στους δε νέους ένας στους δύο είναι άνεργος, ενώ το ελληνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους κατά 0,1%. Σε συνέντευξή του στη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk ο γερμανός οικονομολόγος εκτίμησε ότι τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνουν ότι η συνταγή που χορηγήθηκε τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα ήταν λανθασμένη.

O γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ένας άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην Ελλάδα
O γερμανός οικονομολόγος Γενς Μπάστιαν, ένας άριστος γνώστης της πολιτικής και οικονομικής πραγματικότητας στην ΕλλάδαΕικόνα: Jens Bastian

«Οι αριθμοί που αναφέρετε είναι τρομακτικοί. Δεν πρόκειται μόνον για μια οικονομική αλλά και μια κοινωνική κρίση. Εντέλει με τον τρόπο αυτό και όταν οι φόροι αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές είναι τόσο υψηλές, στραγγαλίζουμε και την προθυμία των επιχειρήσεων για επενδύσεις (…)».

Με την πλάτη στον τοίχο η κυβέρνηση

Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αφού εάν δεν δεχόταν τα νέα μέτρα, θα επέστρεφε και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και του Grexit. Οι διεθνείς δανειστές όμως θα μπορούσαν να καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας χωρίς να ζητήσουν ως αντάλλαγμα την ψήφιση νέων μέτρων, όπως επισημαίνει:

«Συμφωνώ απόλυτα. Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα απέδειξε ότι τα μέτρα περικοπών μάς οδήγησαν στο να έχουμε εν τω μεταξύ πλεονάσματα. Εντούτοις θα πρέπει να αλλάξουμε προσανατολισμό. Πώς διαχειριζόμαστε τα πλεονάσματα; Έχει νόημα να συνεχίσουμε να αυξάνουμε το φόρο επιχειρήσεων ή τις ασφαλιστικές εισφορές; Ή μήπως να αξιοποιήσουμε αυτά τα πλεονάσματα για να επενδύσουμε, ακόμη και σε πιο εξειδικευμένους τομείς, όπως για παράδειγμα σε κοινωνικά προγράμματα ή προγράμματα απασχόλησης;».

Διατηρώντας μια ψευδαίσθηση

Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αφού εάν δεν δεχόταν τα νέα μέτρα, θα επέστρεφε και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και του Grexit
Ο Γενς Μπάστιαν εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε και πάλι με την πλάτη στον τοίχο, αφού εάν δεν δεχόταν τα νέα μέτρα, θα επέστρεφε και πάλι το φάντασμα της χρεοκοπίας και του GrexitΕικόνα: Reuters/A. Konstantinidis

Αναφορικά με το υπέρογκο χρέος, ο γερμανός οικονομολόγος είναι βέβαιος ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να το αποπληρώσει: «Σε καμία περίπτωση η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος που συσσωρεύτηκε τις τελευταίες δεκαετίες και το οποίο διογκώθηκε με τα διεθνή δάνεια. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται (…). Στο πλαίσιο των λύσεων και της αλλαγής προσανατολισμού θα πρέπει να μιλήσουμε και για ένα κούρεμα του χρέους. Σε αυτό όμως ο κ. Σόιμπλε βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Θέλει να διατηρήσει τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό (σσ. στη Γερμανία). Δεν θα τα καταφέρει όμως εάν, για παράδειγμα, πρέπει να μιλήσει για κούρεμα χρέους στην Ελλάδα».

Σχολιάζοντας τις εναλλακτικές λύσεις που συζητούνται, όπως την παράταση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων ή και την περαιτέρω μείωση των ήδη εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων, ο Γενς Μπάστιαν κάνει λόγο για πρόσκαιρες λύσεις. «Επιχειρούν να εξαγοράσουν χρόνο και να πουν την ίδια ώρα στη γερμανική κοινή γνώμη ότι κάπως θα τα καταφέρουμε. Διότι το θέμα θα ξαναγίνει επίκαιρο σε μόλις 50 χρόνια. Όχι, η ελληνική κρίση μας απασχολεί ήδη εδώ και εννέα στο μεταξύ χρόνια. Είναι ένα διαρκές θέμα. Η Ελλάδα θα παραμείνει στην εντατική της ευρωπαϊκής πολιτικής διάσωσης σήμερα, αύριο και μεθαύριο».

DLF / Κώστας Συμεωνίδης