1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Focus: Η «καλή είδηση» για την Ελλάδα

30 Μαΐου 2017

Τι θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις προσδοκώμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους; Θα ρισκάρει άραγε εκ νέου τη χρεοκοπία της χώρας, όπως το καλοκαίρι του 2015;

https://p.dw.com/p/2doRm
Griechenland Graffiti von Goin in Athen - Krise in Griechenland
Εικόνα: picture-alliance/AP Photo/P. Giannakouris

Κάνοντας λόγο για μια «απροσδόκητη εξέλιξη», η γερμανική εφημερίδα Bild σημειώνει σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ ότι βάσει πληροφοριών που διαθέτει, η ελληνική πλευρά είναι διατεθειμένη να μην δεχτεί την επόμενη δόση ύψους 7 δις ευρώ τον Ιούλιο, σε περίπτωση που παρά τις προσφάτως συμπεφωνημένες μεταρρυθμίσεις δεν υπάρξει λύση και για το χρέος.

Όπως γράφει μάλιστα η Μπιλντ, «για το απροσδόκητο αυτό βήμα της, η κυβέρνηση στην Αθήνα έχει βάλει δισεκατομμύρια στην άκρη, μη εξοφλώντας, μεταξύ άλλων, λογαριασμούς προς επιχειρήσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε στο μεταξύ σε διάψευση του δημοσιεύματος.

HB: Θα ρισκάρει τη χρεοκοπία;

Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η Handelsblatt που διερωτάται τι θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις προσδοκώμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους; «Θα αρνηθεί ενδεχομένως την εκκρεμούσα δόση, ρισκάροντας τη χρεοκοπία;».

Τι θα κάνει εάν δεν αποσπάσει τα επιδιωκόμενα ανταλλάγματα;
Τι θα κάνει εάν δεν αποσπάσει τα επιδιωκόμενα ανταλλάγματα;Εικόνα: Reuters/A. Konstantinidis

Πάντως, σύμφωνα με την Handelsblatt, οι κκ. Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πρόκειται να αποσπάσουν στο επόμενο Eurogroup κάτι παραπάνω από τη συμβιβαστική πρόταση που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα. Για τον δε Τσίπρα, όπως υπογραμμίζεται, ο οποίος επιχείρησε να πείσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν τα νέα μέτρα με την προσδοκία της ελάφρυνσης του χρέους, η εξέλιξη αυτή θα συνιστούσε πολιτική ήττα.

Και η «καλή είδηση»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Focus Online υπάρχει και μια καλή είδηση. Ποια είναι αυτή; «Πιθανότατα η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί όλο το πακέτο βοήθειας».

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού, από το τρίτο πακέτο βοήθειας ύψους 86 δις ευρώ, έχουν εκταμιευτεί από τον ESM μόλις 31,7 δις ευρώ. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται τον Αύγουστο του 2018, μετά από ακριβώς τρία χρόνια. Ενώ διανύουμε το δεύτερο μισό της συνολικής διάρκειας, δεν έχουν εκταμιευτεί ούτε τα μισά χρήματα. Κατά τους εναπομείναντες 14 μήνες οι πληρωμές προς την Αθήνα δεν πρόκειται να αυξηθούν».

Πιθανότατα, σύμφωνα με κύκλους του ESM που επικαλείται το Focus Online, «η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να κάνει χρήση του συνολικού πακέτου βοήθειας. Ασαφές παραμένει μόνον πόσα χρήματα θα περισσέψουν στο τέλος».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ούτε από τα δυο πρώτα πακέτα βοήθειας είχε εκταμιευτεί το σύνολο των χρημάτων που προβλεπόταν. Από το πρώτο πακέτο ύψους 110 δις ευρώ είχαν εκταμιευτεί μόλις 73 δις ενώ από το δεύτερο ύψους 163,6 δις δόθηκαν τελικά τα 142,7 δις ευρώ.

Κώστας Συμεωνίδης