1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

اجرای کنسرت در مرز مکزیک و آمریکا در اعتراض به دیوارکشی‌ها

۱۳۹۶ خرداد ۱۴, یکشنبه

​​​​​​​در منطقه مرزی میان مکزیک و آمریکا شمار زیادی از هنرمندان محلی، آلمانی و آمریکایی با اجرای کنسرت به تفرقه و ملی‌گرایی اعتراض کردند. اعتراض آنها به برنامه‌های ترامپ بود و نیز به تمامی دیوارکشی‌ها در سراسر دنیا.

https://p.dw.com/p/2e77z
Konzert "Tear Down the Wall" der Dresdner Sinfonieorchester im Tijuana am 3. Juni 2017.
عکس: DW/E.Usi

حتی دیوار مرزی میان شهر تیخوانا و سن دیگو هنرمندان را به هم پیوند داده است. هنرمندان مکزیکی ادوات ضربی‌شان را به حصار مرزی آویخته بودند، به گونه‌ای که حصار تبدیل به آلت موسیقی شده بود.

تماشاگران و اعضای ارکستر سنفونیک شهر درسدن آلمان که برای اجرای کنسرت مشترک به منطقه مرزی مکزیک و آمریکا سفر کرده بودند با مسرت به حصار پوشیده از ادوات ضربی نگاه می‌کردند.

ایده اجرای این کنسرت غیرمعمول از آن مارکوس رینت، بنیانگذار و رئیس ارکستر سنفونیک درسدن بوده که با شعار "دیوار را فرو ریز" توجه عموم را به خود جلب کرده است.

مارکوس رینت خود متولد آلمان شرقی است و در سن ۲۱ سالگی به آلمان غربی آن دوره فرار می‌کند و البته مدت زمانی پس از فرارش، دیوار برلین که دو بخش غربی و شرقی آلمان را برای سال‌ها جدا کرده بود، فرو می‌ریزد.

Konzert "Tear Down the Wall" der Dresdner Sinfonieorchester im Tijuana am 3. Juni 2017
مارکوس رینت، رئیس ارکستر سنفونیک درسدنعکس: DW/E.Usi

علیه ملی‌گرایی و تفرقه‌افکنی

مارکوس رینت در تیخوانا گفت: «کنسرت ما در اینجا تنها علیه دونالد ترامپ و برنامه‌های او برای ساختن دیوار نیست، بلکه ما بر ضد همه دیوارهای این دنیا هستیم.»

بیشتر بخوانید: خواست ترامپ در کشیدن دیواری به ارتفاع ۹ متر در مرز مکزیک

او گفت که موضوع فقط بر سر آمریکا نیست، بلکه مخاطب کنسرت کشورهای اروپایی هم هستند که دور خود مرز می‌کشند و درآنها ملی‌گرایی و تعصب تقویت شده است. او گفت که انگیزه او برای انجام پروژه کنسرت در منطقه مرزی میان مکزیک و آمریکا مشاهده رشد ملی‌گرایی و تعصب بوده است.

نه تنها در آمریکا و اروپا، بلکه در آسیا هم گهگاه سخن از دیوارکشی در میان است. روز پنج‌شنبه گذشته (اول ژوئن / ۱۱ خرداد) رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، اعلام کرد که پس از شروع ساخت دیوار میان ترکیه و سوریه، حال این کشور درصدد بنای دیوار میان خود، ایران و عراق است.

بیشتر بخوانید: اردوغان می‌خواهد دور ترکیه دیوار بکشد

از پانک تا رومانتیک

گروه موسیقی پانک "Tijuana No!" که به‌خاطر ترانه‌های انتقادی سیاسی‌اش شهرت دارد، حضار را به وجد آورد. سارا کوروچیچ Sara Curruchich، خواننده گواتمالایی، که ترانه‌هایش علیه خشونت و سرکوب است و اشعار آن را خود می‌سراید، چند ترانه را به همراه ارکستر سنفونیک درسدن اجرا کرد.

Mexiko Tijuana - Dresdener Sinfoniker spielen Konzert am Grenzzaun
Sara Curruchichعکس: DW/A. v. Nahmen

اعضای ارکستر سنفونیک درسدن تا آخرین لحظه هنوز مطمئن نبودند که این کنسرت اجرا شود. قرار بود آنها در بخش آمریکایی منطقه مرزی هم کنسرتی برگزار کنند، اما به آنها اجازه داده نشد.

فعال به عنوان هنرمند

اما اعضای ارکستر ناامید نشدند. ارکستر سنفونیک درسدن سال‌هاست که پروژه‌هایی با شعارهای اجتماعی و سیاسی را انجام می‌دهد.

تام گوتسه، از بنیانگذاران ارکستر سنفونیک درسدن، به دویچه وله می‌گوید که اجرای کنسرت در مرز مکزیک و آمریکا برایش هیجان‌انگیز و مهم است، چون بندرت پیش می‌آید که بتواند به عنوان هنرمند نوازنده کاری بکند، آن هم در مکانی که قرار است برنامه‌ای که ریخته شده، اجرا شود.

Mexiko Tijuana - Dresdener Sinfoniker spielen Konzert am Grenzzaun
حصار مرزی تبدیل به آلت موسیقی و پرده نقاشی شدعکس: DW/A. v. Nahmen

کاله کالیما، گیتارنواز، می‌گوید: ‌«این موقعیتی نادر است که بتوان در یک بحث سیاسی مهم فعالانه شرکت داشت.»

در کنسرت یاد شده چند قطعه اجرا شده که مخصوص آن ساخته شده بود و برای نخستین بار اجرا می‌شد.

مارکوس رینت از نتیجه همکاری ارکستر سنفونیک درسدن آلمان و هنرمندان مکزیکی و آمریکایی خشنود بود و تماشاگران هم با کف زدن‌های پرشور از آنان تمجید کردند.

یکی از ساکنان شهر تیخوانا که برای شنیدن کنسرت آمده بود به خبرنگار دویچه وله گفت: «موزیک چیزی است که ما به آن نیاز داریم تا انسان‌ها با هم متحد شوند و پیامی سیاسی را بیان کنند.» و هنرمندان توانستند این پیام را با کنسرت خود برسانند که مخالف بنای همه دیوارهایی هستند که در سراسر جهان وجود دارند.