1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله
دنیای دیجیتال

تقویم۸۸: روایت کاربران از خردادی که هنوز "جاری" است

۱۳۹۶ خرداد ۲۴, چهارشنبه

کاربران شبکه‌های اجتماعی سعی دارند خرداد امسال را به خرداد ۸ سال پیش گره بزنند تا وقایع آن خرداد را مرور کنند. چهارشنبه ۲۴ خرداد روزیست که احمدی‌نژاد مخالفان را "خس و خاشاک" خواند. کاربران آن روز را فراموش نمی‌کنند.

https://p.dw.com/p/2eijo
Iran Grüne Bewegung 2009
عکس: Getty Images

از خرداد ۱۳۸۸ و رخدادهای پیش و پس از انتخابات مناقشه‌برانگیز آن سال اکنون ۸ سال می‌گذرد. با این‌همه شماری از کاربران در شبکه‌های اجتماعی با پست‌ها و هشتگ‌های مربوط به خرداد ۸۸ تلاش دارند از خرداد امسال برای "به یاد آوردن" استفاده کنند.

یکی از کاربران توییتر می‌نویسد: «#یادآر طنین آن صدایی که در گوش‌مان پیچید: آمده‌ام تا کرامت انسان‌ها را پاس بدارم.»

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

هشتگ‌های #یادآر #تقویم۸۸ و #سال۸۸ در این روزها در شبکه‌های اجتماعی از سوی شماری از کاربران برای مرور روند رخدادهای خرداد ۱۳۸۸ استفاده می‌شوند. خردادی که جمعی هنوز آن را تاریخ "دزدی رای" خود می‌دانند و گروهی که رهبر جمهوری اسلامی برجسته‌ترین چهره‌شان است آن را تاریخ "فتنه" انتخاباتی می‌خوانند.

شاید از همین جهت باشد که نام رهبر جمهوری اسلامی، که چندی پیش هم عبارت "آتش به اختیار" او موضوع بحث بسیاری شده بود، اکنون در پست‌های شبکه‌های اجتماعی به چشم می‌خورد. خصوصا هشدار اخیر آیت‌الله خامنه‌ای برای دوقطبی نکردن فضای کشور بحث‌های روز را بیش‌تر به اتفاقات سال ۱۳۸۸ گره زده است.

بیش‌تر بخوانید: اصولگرایان در شبکه‌های اجتماعی: آتش به اختیار فرهنگی هستیم

آیت‌الله خامنه‌ای گفته است: «کشور را دوقطبی نباید کرد. مردم را به دو دسته نباید تقسیم کرد. آن حالتی که در سال ۵۹ متاسفانه از ناحیه رئیس‌جمهور آن روز اتفاق افتاد که مردم را به دو دسته مخالف و موافق تقسیم کرده بودند که چیز خطرناکی است.»

روز ۲۴ خرداد روزی است که محمود احمدی‌نژاد در سخنرانی خود مخالفانش را خس و خاشاک خواند.

در ۸ سالگی این سخنرانی و در ادامه‌ی یادآوری تحولات خرداد ۱۳۸۸، کاربران درباره عبارت "خس و خاشاک" نیز بسیار نوشتند. یکی از کاربران توییتر نوشته است: «اندیشه افراطی رهبر بود که مردم رو دو دسته کرد. ما خس و خاشاک و فتنه گر، شما خودی. آثار تقلب وسیع ۸۸ هرگز از بین نخواهد رفت.»

اما یکی از جالب‌ترین نکات در بحث‌های اخیر حضور کاربرانی است که برخی از آن‌ها می‌گویند در سال ۱۳۸۸ هنوز به سن رای نرسیده بودند، با این‌همه کمپین "یادآوری" چنان نیرو گرفته است که آن‌ها هم می‌پرسند: «رای من کجاست؟»

ولی بیش‌ترین پست‌های دیده شده درباره اتفاقات ۱۳۸۸ توییت آن دسته از فعالان سیاسی یا روزنامه‌نگارانی است که در آن سال هدف نخست حملات قهری جمهوری اسلامی قرار گرفتند و برخی حتی تا چندین سال را در زندان سپری کردند.

کاربران دیگر هم به بازگویی روایت‌های شخصی خود از ایام پس از انتخابات ۱۳۸۸ می‌پردازند.

شماری از کاربران متمایل به جناح اصول‌گرا در توییتر با استفاده از هشتگ‌های مشابه، تقلب در انتخابات ۸۸ را دروغ می‌خوانند و خصوصا آن دسته از آن‌ها که خود را از طرفداران ابراهیم رئیسی می‌خوانند، ادعا دارند رفتار آن‌ها در "پذیرش شکست" می‌تواند درسی برای طرف مقابل باشد "تا حوادث ۸۸ دیگر تکرار نشود."