1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

وزیر خارجه آلمان: خروج آمریکا از برجام محتمل است

۱۳۹۶ مهر ۱۶, یکشنبه

زیگمار گابریل احتمال می‌دهد که دولت آمریکا از توافق هسته‌ای با ایران خارج شود. کاخ سفید در روزهای آینده گزارش سه‌ماهانه‌ی خود  درباره "پایبندی ایران به برجام" را منتشر خواهد کرد.

https://p.dw.com/p/2lSw0
Deutschland Sigmar Gabriel
عکس: imago/foto2press/M. Täger

بنا به ارزیابی وزیر خارجه‌ی آلمان، ایالات متحده در هفته‌های پیش رو از برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خارج می‌شود. او در همایشی انتخاباتی در ایالت نیدرزاکسن ضمن اشاره به این موضوع تأکید کرد که دولت آلمان همچنان تمام تلاش خود را به کار خواهد بست تا چنین اتفاقی نیفتد.

طبق مصوبه کنگره، دولت آمریکا موظف است هر سه ماه یکبار گزارشی از نحوه عمل ایران به برجام به کنگره ارائه دهد. در دو گزارش قبلی دولت ترامپ پایبندی ایران به توافق هسته‌ای را تایید کرده بود. گزارش بعدی ۱۵ اکتبر (۲۳ مهر) ارائه خواهد شد.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

به گزارش رسانه‌های آمریکایی از جمله روزنامه "واشنگتن پست" و مجله "پولیتیکو" ، دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، در گزارش ۲۳ مهر اعلام خواهد کرد که ایران به تعهدات خود در قالب برجام پایبند نبوده است. بر این اساس، در چنین صورتی برجام فوراً ملغی نخواهد شد، اما فرصتی ۶۰ روزه آغاز می‌شود برای این‌که سنای آمریکا برقراری مجدد تحریم‌ها علیه ایران را بررسی کند.

برقراری احتمالی تحریم‌ها در عمل به معنای لغو برجام خواهد بود. البته هنوز مشخص نیست که سنا به بازگشت تحریم‌ها رأی مثبت دهد.

دنیایی که دیگر مثل سابق نخواهد بود

وزیر خارجه‌ی آلمان تصریح کرد که هدایت تهران به سمت تولید تسلیحات هسته‌ای "هیچ" سودی نخواهد داشت.

زیگمار گابریل سیاست دونالد ترامپ و مشاورانش را بسیار خطرناک ارزیابی کرد: «اطرافیان ترامپ معتقدند همه این‌ها بی‌معنی است. جهان صحنه‌ی مبارزه است و در چنین دنیایی آنکه قوی‌تر است، موفق می‌شود. این به این معنی است که این افراد حاکمیت حق را برمی‌دارند و حق طرف قوی‌تر را جای آن می‌گذارند».

به زعم وزیر خارجه‌ی آلمان، چنین برداشتی برای آلمان هم خطرناک است، زیرا «در چنین صورتی جهان به کلی تغییر خواهد کرد». به گفته گابریل برهم خوردن برجام سبب نگرانی است.

تلاش برای حفظ برجام

کشورهای اروپایی تلاش می‌کنند برجام حفظ شود. خانم هلگا اشمید، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، اخیرا تأکید کرده بود که توافق هسته‌ای با ایران یک توافق چندجانبه است و اروپا برای حفظ آن تلاش جدی می‌کند. در همین مسیر هم سفیران بریتانیا، فرانسه، آلمان و اتحادیه اروپا در واشنگتن با شماری از اعضای کنگره آمریکا دیدار کردند.

USA UN-Generalversammlung Gabriel und Sarif
زیگمار گابریل (چپ) و محمدجواد ظریف، وزیران خارجه آلمان و ایرانعکس: picture-alliance/dpa/B.von Jutrczenka

برخی از نزدیکان دونالد ترامپ هم خواستار حفظ برجام هستند. جیمز ماتیس، وزیر دفاع ایالات متحده روز سوم اکتبر (۱۱ مهر) گفته بود بهتر است آمریکا به برجام پایبند بماند.

جمهوری اسلامی ایران نیز همواره بر پایبندی خود بر برجام تأکید کرده است. حسن روحانی دیروز (شنبه، ۱۵ مهر/ ۷ اکتبر) گفته بود، هیچ کس نمی‌تواند منافعی را که ایران در مذاکرات هسته‌ای به‌دست آورده، برگرداند؛ "نه آقای ترامپ و نه هیچ کس دیگری". به گفته رئیس جمهور ایران، مبنای ایران بر "توافق برد- برد" استوار بوده است.

مقام‌های جمهوری اسلامی در عین حال همواره نسبت به لغو برجام و پیامدهای آن هشدار داده‌اند. علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، اواخر شهریورماه امسال (۱۳۹۶) ضمن حمله شدید به آمریکا، هشدرا داده بود که "هر حرکت غلطی در برجام" با عکس‌العمل شدید جمهوری اسلامی مواجه خواهد شد.

حسن روحانی هم حدود یک ماه پیش از آن (اواخر مردادماه) در مجلس شورای اسلامی تهدید کرده بود که در صورت بر هم خوردن توافق هسته‌ای "یقیناً ایران در مدت زمان کوتاهی ـ نه در مقیاس هفته و ماه، بلکه در مقیاس ساعت و روز ـ به شرایطی بسیار پیشرفته‌تر از زمان شروع مذاکرات باز خواهد گشت."

علی اکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، چند روز پس از سخنان روحانی گفت که ایران می‌تواند طی پنج روز فعالیت‌های غنی‌سازی اورانیوم را مانند گذشته از سرگیرد. او در عین حال تاکید کرد که ایران توافق هسته‌ای را ساده به دست نیاورده که آن را ساده از دست بدهد.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر