1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Δεν δόθηκαν οριστικές λύσεις στο προσφυγικό

29 Ιουνίου 2018

Μετά από μαραθώνια διαπραγμάτευση οι ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν σήμερα στις 5 το πρωί σε μια συμφωνία στο προσφυγικό, που απομακρύνει στην παρούσα φάση την κρίση, χωρίς ωστόσο να δίνει μόνιμη λύση στο πρόβλημα.

https://p.dw.com/p/30WcY
Flüchtlinge werden von Aquarius aufgenommen
Εικόνα: picture-alliance/dpa/K.Karpov/SOS Mediterranee

Οι ευρωπαίοι ηγέτες, προκειμένου να εμποδίσουν τη δραστηριότητα των διακινητών υποψήφιων προσφύγων στην Κεντρική Μεσόγειο, αποφάσισαν να δημιουργήσουν πλατφόρμες αποβίβασης στις χώρες της Βορείου Αφρικής, κυρίως στη Λιβύη και την Τυνησία. Εκεί θα οδηγούνται πλέον όσοι περισυλλέγονται σε διεθνή ύδατα, όπου στη συνέχεια θα γίνεται και ο διαχωρισμός μεταξύ των παράτυπων μεταναστών, που θα απελαύνονται στις χώρες τους και των πραγματικών προσφύγων, τους οποίους σε εθελοντική βάση θα παίρνουν τα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Για τους υποψήφιους πρόσφυγες που συλλέγονται σε ευρωπαϊκά ύδατα, η συμφωνία προβλέπει ότι θα μεταφέρονται σε κέντρα υποδοχής, τα οποία πάλι σε εθελοντική βάση θα δημιουργηθούν σε χώρες-μέλη της ΕΕ. Εκεί θα γίνεται η ίδια διαδικασία με εκείνη που αποφασίστηκε για τις πλατφόρμες, δηλαδή ο διαχωρισμός των προσφύγων με τους παράτυπους μετανάστες.

Μέτρα κατά της δευτερογενούς μετανάστευσης

Δεν δόθηκε μόνιμη λύση στο προσφυγικό με τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετών
Δεν δόθηκε μόνιμη λύση στο προσφυγικό με τις αποφάσεις των ευρωπαίων ηγετώνΕικόνα: Reuters/S. Lecocq

Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεσμεύθηκαν επίσης να λάβουν μέτρα ώστε να εμποδίσουν τις δευτερογενείς μετακινήσεις αιτούντων άσυλο μεταξύ των κρατών-μελών. Αυτό διευκολύνει τη Γερμανία γιατί οι δευτερογενείς μετακινήσεις αφορούσαν κυρίως τη χώρα στην οποία μεταβαίνουν παράνομα άτομα που έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου σε χώρα πρώτης εισόδου.

Οι χθεσινές αποφάσεις οδηγούν μεν σε αποσυμφόρηση της Ιταλίας, που έχει και το μεγάλο πρόβλημα, ενώ διευκολύνουν τη Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά από τις δευτερογενείς μετακινήσεις, ωστόσο είναι αποφάσεις ευάλωτες επειδή βασίζονται σε εθελοντική βάση, δεδομένου ότι οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν θέλουν η κατανομή των προσφύγων να είναι υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη.

Συνεπώς, οριστική λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μόνο η αναθεώρηση του λεγόμενου κανονισμού του Δουβλίνου, ωστόσο η σχετική πρόταση της Κομισιόν βρίσκεται «μπλοκαρισμένη» προς το παρόν στο Συμβούλιο της ΕΕ από τις ανατολικές χώρες. Η εν λόγω πρόταση προβλέπει ότι σε περιόδους προσφυγικών πιέσεων σε χώρες της πρώτης γραμμής τα άλλα κράτη μέλη θα παίρνουν υποχρεωτικά ένα μέρος των προσφύγων στο έδαφός τους.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες