1. رفتن به محتوا
  2. رفتن به مطالب اصلی
  3. رفتن به دیگر صفحات دویچه وله

کنفرانس اسلام در آلمان: تلاش برای ادغام بهتر مسلمان‌ها

۱۳۹۷ آذر ۶, سه‌شنبه

هورست زیهوفر، وزیر داخله آلمان فدرال در دور جدید «کنفرانس اسلام» در آلمان در تلاش کاهش دادن تاثیرات بیرونی بر مساجد در آلمان است. این بار ترکیب اعضای این کنفرانس نیز در خور توجه است.

https://p.dw.com/p/38zMY
Deutsche Islam Konferenz 2016
کنفرانس اسلام در آلمان ۲۰۱۶ در برلینعکس: picture-alliance/dpa/S. Gollnow

دقیقاً ۱۲ سال بعد از برگزاری نخستین دور "کنفرانس اسلام در آلمان" توسط حکومت فدرال، حالا هورست زیهوفر وزیر داخله آلمان که مسئول برگزاری آن است، با آوردن قسماً چهره های جدید، موضوعات جدید مطرح را به بحث می کشاند.

اما خواسته های اساسی کنفرانس همسان باقی می ماند: ادغام بهتر مذهبی و اجتماعی حدود ۴.۵ ملیون مسلمان در آلمان.

این کنفرانس دو روزه توسط وزیر داخله افتتاح می شود و سپس مساله حمایت از ادغام مسلمانان به جامعه آلمان از نزدیک و از طریق آموزش ملا امامان در آلمان مورد بحث قرار می گیرد.

این نکته سلسله ای از موضوعات دیگری را شامل می شود که مطمئناً تا پایان دوره کنونی حکومت فدرال آلمان، مشاجرات سختی را خواهد برانگیخت، مانند وضعیت الهیات اسلامی در دانشگاه های آلمانی، تمویل امامان و مساجد از خارج، مساله دست یابی به سهمیه های قوی تر مالی از اتحادیه های اسلامی.

مالیات مساجد؟

مارکوس کربر، یک مقام وزارت داخله در آغاز این هفته به روزنامه آلمانی "بیلد" در باره مساله جدید "مالیات مساجد" سخن گفت: "هدف باید این باشد که مساجد در آلمان دیگر به کمک های مالی از خارج وابسته نباشند."

سوال این است که آیا مساله بر سر مالیه دهی توسط مسلمانان است، طوری که مسیحیان در آلمان مالیات کلیسایی می پردازند و به این وسیله امور کاری کلیساهای مربوطه شان را تمویل می کنند؟

Deutsche Islam Konferenz 2016
در هردور کنفرانس اسلام در آلمان، موضوعات جدید با ترکیب جدید اعضای آن مطرح می شودعکس: picture-alliance/dpa/S. Gollnow

مارکوس کربر در ارتباط با این پرسش گفت که جمع آوری رسمی مالیات، پیش شرطی برای این امر است تا مساجد مقررات اساسی حقوقی آلمان را عملاً تضمین کنند. البته این نکته روشن است که تا آن زمان، راه طولانی در پیش است.

زیهوفر اندکی پیش از برگزاری کنفرانس اسلام در آلمان، بر این نکته تاکید کرد و به روزنامه "فرانکفورته الگماینه" گفت که جماعت های دینی مسلمانان باید طوری سازمان دهی شوند که مطالبات حقوقی دینی مطابق با قانون اساسی را برای همکاری با دولت تضمین کنند. به گفته او سازماندهی و تمویل مساجد در آلمان باید طوری باشد که در آن پایداری و وفاداری به دولت در چهارجوب توافقات تضمین شود.

در پهلوی جنبه های محتوایی، چگونگی انتخاب اعضای جدید نیز در این کنفرانس جلب توجه می کند. مثلا یکی از میزگردهای این برنامه زیر عنوان "مسلمانان در آلمان – مسلمانان آلمانی" برگزار می شود.

در برگزاری هر دور جدید "کنفرانس اسلام در آلمان" معمول است که بعد از پایان هر دور انتخابات پارلمان فدرال، اعضای جدید کنفرانس نیز انتخاب می شوند.

از همان نخستین دور "کنفرانس اسلام در آلمان" در سال ۲۰۰۶ به این سو، در آخرین روزهای پیش از آغاز دور جدید کنفرانس، مناقشات در درون جماعت های دینی مسلمانان در آلمان شعله ور می شد و گاهگاهی موارد فاصله گیری از کنفرانس و یا بایکوت آن پیش می آمد. در واقع در این گونه مشاجرات همواره مساله بر سر قدرت و نفوذ انجمن های مسلمانان در آلمان مطرح بوده است که از میان آنها هیچ کسی نمی توانست به صورت دقیق ادعا کند که از چه تعداد مسلمانان مقیم آلمان نمایندگی می کنند.

نقش اشخاص منفرد

حالا زیهوفر در سرآغاز چهارمین دور جدید "کنفرانس اسلام"، با روشنی روی اشخاص منفرد در ترکیب اعضای کنفرانس تکیه می کند، زیرا این افراد وزنه ای را در مقابل نمایندگان انجمن های دینی تشکیل می دهند.

در میان این اشخاص منفرد از جمله خانم سیران آتش، موسس مسجد لیبرال ابن رشد در برلین و احمد منصور روانشناس و کارشناس مسایل مربوط به اسلام گرایی شامل هستند. هردوی آنها در آلمان به عنوان شخصیت های شناخته شده، از یک اسلام سکولار نمایندگی می کنند.

قرار است که نمایندگان انجمن های پرنفوذ مسلمانان در آلمان، از جمله ایمن مازیک رئیس شورای مرکزی مسلمانان و عبدالرحمن اتاسوی از "دیتیپ" یا انجمن ترکی-اسلامی در امور دینی در برابر مسلمانان سکولار به مشاجره بپردازند.

Strack, Christoph/af/hm