1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Ντάισελμπλουμ: Η Ιταλία να μην σωθεί σαν την Ελλάδα

1 Δεκεμβρίου 2018

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Ολλανδός πρώην υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup, παραχώρησε συνέντευξη στο περιοδικό Spiegel με θέμα την κρίση στην Ιταλία. Αναφορές και στην Ελλάδα.

https://p.dw.com/p/39F70
Italien Florenz Stadtansicht
Εικόνα: picture-alliance/dpa/C. Ehlers

Η συνέντευξη με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, τον πρώην πρόεδρο του Eurogroup στο Spiegel ξεκινάει με την επισήμανση ότι το 2015, στην αποκορύφωση της Ευρωκρίσης έπρεπε να συνομιλήσει με μια λαϊκιστική κυβέρνηση στην Αθήνα και με τον Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών, και η ερώτηση που τίθεται είναι τι θα συμβούλευε τους συναδέλφους του στις επαφές τους σήμερα με την ιταλική κυβέρνηση, η οποία επίσης αρνείται να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες. Ο κ. Ντάισελμπλουμ απαντά: «Το μήνυμα της ΕΕ πρέπει να είναι σαφές. Δεν εκβιαζόμαστε από την ιταλική κυβέρνηση. Εάν η Ιταλία χάσει την πρόσβαση στις αγορές, η Ευρώπη δεν πρόκειται να τη σώσει».

Ακόμη, λίγο παρακάτω συμπληρώνει: «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα. Εάν χρεοκοπήσει, αυτό θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και σε άλλες χώρες, αλλά καταλαβαίνω τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, που λέει πως η Ιταλία θα πρέπει μόνη της να σωθεί».

Στη συνέχεια της συνέντευξης τίθεται το ερώτημα τι μέτρα πίεσης διαθέτει η ΕΕ και διατυπώνεται η υπόθεση ότι εάν είχε αποπεμφθεί η Ελλάδα το 2015 από την Ευρωζώνη, τότε ίσως η Ιταλία τώρα να έτρεμε ένα παρόμοιο ενδεχόμενο. «Θα μπορούσατε όμως να επιχειρηματολογήσετε και διαφορετικά, λέγοντας πως η Ευρωζώνη θα διολίσθαινε σε ένα ασύλληπτο χάος εάν επιτρέπαμε να αποκοπούν ένα ή περισσότερα κράτη. Συζήτησα συχνά το θέμα με διεθνείς επενδυτές. Για αυτούς ήταν σημαντικό το μέλλον της Ευρωζώνης, λέγοντας πως εάν δεν είστε ικανοί να λύσετε τα προβλήματα σε ένα τόσο μικρό κράτος όπως η Ελλάδα, τότε πως θα διατηρήσετε την Ευρωζώνη;»

Το Spiegel ρώτησε τον Γ. Ντάισελμπλουμ εάν η διάσωση της Ελλάδας ήταν απαραίτητη για να υπερασπιστούν με αξιοπιστία την Ευρωζώνη. «Ακριβώς, διότι το γεγονός ότι τότε σώσαμε την Ελλάδα βοηθάει τώρα ώστε να απομονωθεί το πρόβλημα της Ιταλίας. Εάν είχαμε αφήσει την Ελλάδα, όλοι θα αναρωτιούνταν ποιος είναι ο επόμενος: η Πορτογαλία, η Ολλανδία; Η Ευρωζώνη συνολικά θα ήταν πολύ πιο ευάλωτη», απαντά ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Πετάει, πετάει … δεν πετάει

H Καγκελάριος Μέρκελ κατεβαίνει από το κυβερνητικό αεροσκάφος
H Καγκελάριος Μέρκελ κατεβαίνει από το κυβερνητικό αεροσκάφος Εικόνα: picture-alliance/dpa/J. Blank

Ένα από τα κυρίαρχα θέματα στον γερμανικό Τύπο είναι η βλάβη του κυβερνητικού αεροσκάφους που επρόκειτο να μεταφέρει την Καγκελάριο Μέρκελ στο Μπουένος Άιρες και στη Σύνοδο του G20. H Süddeutsche Zeitung προτείνει σε παρόμοια περίπτωση: «Ως λύση προσφέρονται δυο μοντέλα πολιτικών: ο Κουρτς ή ο Μερτς. Ο Αυστριακός Καγκελάριος πετάει κατά κανόνα με τα αεροπλάνα της γραμμής και ο υποψήφιος πρόεδρος των Χριστιανοδημοκρατών θα προτιμούσε το δικό του αεροπλάνο».

Για το ίδιο θέμα η Frankfurter Rundschau σημειώνει: «Ντροπιαστικό. Η υπόθεση φέρνει στο φως τα προβλήματα που υπάρχουν στον γερμανικό στρατό όσον αφορά τις ελλείψεις σε υλικά και προσωπικό… Όλες οι διαδικασίες στην ειδική υπηρεσία ετοιμότητας θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά. Η Γερμανία δεν μπορεί να επιτρέψει αναξιόπιστες κυβερνητικές αεροπορικές συγκοινωνίες».

Τέλος, η Kölner Stadt Anzeiger σχολιάζει: «Η τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν είναι σε θέση να μεταφέρει την ισχυρότερη γυναίκα του κόσμου -σύμφωνα με το Forbes- με ακρίβεια στο Μπουένος Άιρες. Το μόνο θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η Καγκελάριος κατάλαβε ίσως και η ίδια πόσο πολύ η χώρα που κυβερνά έχει ανάγκη εκσυγχρονισμού».

Μαρία Ρηγούτσου