1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Μήνυμα ΕΕ προς Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ

18 Ιουνίου 2019

Την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο αναμένεται να εκφράσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συνεδριάζουν Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες, καταδικάζοντας παράλληλα τις τουρκικές κινήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

https://p.dw.com/p/3KdDg
Zypern Erdgas Bohrinsel vor der Küste
Εικόνα: picture-alliance/AP Photo/P. Karadjias

Μήνυμα προς την Τουρκία ότι με τις παράνομες ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ συνεχίζει να απομακρύνεται από την ΕΕ στέλνουν οι ευρωπαϊκές χώρες, ενώ την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να εκφράσουν και οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που θα συνεδριάσουν την Πέμπτη και Παρασκευή στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το Συμβούλιο Υπουργών Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει στο Λουξεμβούργο για να προετοιμάσει τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών αναμένεται  καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο σχέδιο των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, χωρίς να ανακοινώνεται το πάγωμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, θα διαπιστώνεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε αδιέξοδο και συνεπώς δεν μπορεί να εξεταστεί το άνοιγμα νέων κεφαλαίων.

ΕΕ: Όχι σε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας

Αποφάσεις για πιθανές ημερομηνίες έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσουν με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μάλλον από Σεπτέμβριο
Αποφάσεις για πιθανές ημερομηνίες έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσουν με Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία μάλλον από ΣεπτέμβριοΕικόνα: picture-alliance/AP Photo/O. Matthys

Οι ευρωπαϊκές χώρες θα διαπιστώνουν επίσης ότι υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορεί να συζητηθεί ούτε αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Την αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης ζητάει συνεχώς τα τελευταία χρόνια η Αγκυρα.

Στη σημερινή συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι υπουργοί θα εξετάσουν επίσης την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία.

Πάντως με δεδομένες τις αντιρρήσεις που έχουν αρκετές χώρες, το πιθανότερο σενάριο είναι να αποφασιστεί η αναβολή της λήψης απόφασης για το Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο. Οι αντιρρήσεις έχουν να κάνουν με τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Αλβανία, ωστόσο για πολλά κράτη μέλη οι ενταξιακές πορείες των δύο χωρών προς την ΕΕ πολιτικά συνδέονται μεταξύ τους.

Nίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες