1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

"Λίμνη χωρίς σύνορα" η Πρέσπα

1 Αυγούστου 2019

Οδοιπορικό με ...πολιτικές διαστάσεις στις Πρέσπες από τη Süddeutsche Zeitung. Αναλυτικό δημοσίευμα και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων.

https://p.dw.com/p/3N6xP
Instagram dw_stories Reportage aus Mazedonien
Εικόνα: DW/Carolin Weinkopf

"Λίμνη χωρίς σύνορα" είναι ο τίτλος για την περιήγηση της γερμανικής εφημερίδας στις Πρέσπες. Στον υπότιτλο αναφέρεται ότι "η περιοχή της Πρέσπας στη Βόρεια Ελλάδα ήταν για πολύ καιρό απομονωμένη. Τώρα έχουν διευθετηθεί οι αντιπαραθέσεις για το όνομα της Μακεδονίας και ο κόσμος αξιοποιεί τις ευκαιρίες που διανοίγονται". Είναι προφανές ότι το οδοιπορικό, που φιλοξενείται στο ένθετο της Süddeutsche Zeitung για τα ταξίδια,  δεν έχει μόνο τουριστικό ενδιαφέρον. Η αρχή γίνεται στο χωριό Ψαράδες. Εκεί, αναφέρει η εφημερίδα του Μονάχου, "υπεγράφη μία συμφωνία, που έδωσε τέλος σε μία σχεδόν εικοσαετή διένεξη. Ήταν μία αντιπαράθεση περίπλοκη, φορτισμένη με παλαιούς φόβους και νέους εθνικισμούς".

Αλλά όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα "τα προβλήματα δεν έχουν εκλείψει ακόμη- η μετανάστευση, για παράδειγμα. 1.200 άνθρωποι ζουν σήμερα στο ελληνικό κομμάτι των Πρεσπών, διαμοιρασμένοι σε δέκα χωριά. 'Για τα παιδιά δεν είναι εύκολο', λέει η Ειρήνη Κουτσέρη. Ο γιος της είναι εννέα χρονών, η κόρη της δώδεκα, οι συμμαθητές τους είναι διασκορπισμένοι σε διάφορα χωριά.(...) Η Ειρήνη Κουτσέρη και ο σύζυγός της, Γιώργος Διακόπουλος, αναπαλαίωσαν έναν νερόμυλο στο χωριό Λαιμός και τον μετέτρεψαν σε ξενώνα. Ήταν ένα από τα πρώτα μικρά ξενοδοχεία στην περιοχή, στο μεταξύ έχουν ανοίξει και άλλα.(...) 'Ήταν σαν να βρισκόμστε σε αδιέξοδο", λέει ο Γιώργος Διακόπουλος. 'Για να πάω στη χώρα που σήμερα ονομάζεται Βόρεια Μακεδονία, έπρεπε να διανύσω 150 χιλιόμετρα'. Στην πραγματικότητα δεν έχει αλλάξει κάτι, γιατί ακόμη δεν υπάρχει συνοριακή σύνδεση, υποτίθεται όμως ότι θα δημιουργηθεί σύντομα, μόλις λίγα χιλιόμετρα από τον παλαιό νερόμυλο".  

Νέες μειώσεις φόρων στην Αθήνα

Πέρασε το φορολογικό νομοσχέδιο με υπογραφή Μητσοτάκη
Πέρασε το φορολογικό νομοσχέδιο με υπογραφή ΜητσοτάκηΕικόνα: Reuters/A. Konstantinidis

"Η Αθήνα ανακουφίζει τους πολίτες" επιγράφεται δημοσίευμα της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung για το φορολογικό νομοσχέδιο της νέας ελληνικής κυβέρνησης, που εγκρίθηκε από τη Βουλή των Ελλήνων. Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι "περίπου τέσσερα εκατομμύρια Έλληνες αναμένεται να ευνοηθούν από τη μείωση του ιδιαιτέρως αντιδημοφιλούς φόρου ακινήτων" και ότι "τη μείωση φόρου υπερψήφισε και το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που βρίσκεται πλέον στην αντιπολίτευση". Παράλληλα υπενθυμίζει ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ είχε υποσχεθεί κάποτε την πλήρη κατάργηση του φόρου, αλλά δεν υλοποίησε την υπόσχεσή του".

Στην ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρεται επίσης ότι "η μείωση του φόρου που φτάνει, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, έως και το 30%, ήταν μία από τις προεκλογικές υποσχέσεις του Μητσοτάκη (...) Η κοινωνική σημασία του φόρου είναι σημαντική, δεδομένου ότι σχεδόν κάθε ελληνική οικογένεια κατέχει ένα ακίνητο- είτε για δική της χρήση, είτε ως εξοχικό, είτε από κληρονομιά στο χωριό του παππού. Η μείωση στοιχίζει στο κράτος περίπου 205 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Για παράδειγμα, για ένα διαμέρισμα 75 τετραγωνικών με γκαράζ 15 τετραγωνικών σε μία από τις λιγότερο εύπορες περιοχές της Αθήνας, θα χρεώνονται μόνο 212 ευρώ ετησίως, έναντι 303 ευρώ μέχρι σήμερα. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αποφασιστούν νέες φοροαπαλλαγές. Μεταξύ άλλων, εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ ετησίως θα φορολογούνται μόνο με 9% αντί για 22%, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα".    

Αγανάκτηση για Σαλβίνι

Ο Ματέο Σαλβίνι επιμένει στην περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγες
Ο Ματέο Σαλβίνι επιμένει στην περιοριστική πολιτική για τους πρόσφυγεςΕικόνα: Reuters/Y. Nardi

Στους χειρισμούς του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι για το μεταναστευτικό εστιάζει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Όπως επισημαίνει με κριτική διάθεση "είναι αξιολύπητο και αναξιοπρεπές, είναι κακή πολιτική ή μάλλον δεν είναι καν πολιτική: σκάφη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων ή ακόμη και της ακτοφυλακής δεν επιτρέπεται να πιάσουν λιμάνι στην Ιταλία, παρά μόνον εάν άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ ή η Καθολική Εκκλησία στην Ιταλία δεσμευθούν ότι θα υποδεχθούν και θα φροντίσουν τους μετανάστες. Κατ' αυτό τον τρόπο κάθε επιχείρηση διάσωσης μετατρέπεται σε θέαμα για τα μέσα ενημέρωσης και, κυρίως, σε νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρώμη και τους ευρωπαίους εταίρους της, την οποία υποθάλπει ο υπουργός Εσωτερικών Σαλβίνι".

Γιάννης Παπαδημητρίου