1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

هشدار محسن هاشمی نسبت به بروز "اعتراضات خشونت‌آمیز"

۱۳۹۸ آذر ۱۷, یکشنبه

رئیس شورای شهر تهران خواستار بازگرداندن احساس امنیت به جنبش‌های دانشجویی شد و نسبت به عواقب بی‌توجهی به آن هشدار داد. او می‌گوید جلوگیری از انتقاد و اعتراض‌های این بخش به بروز اعتراض‌های خشونت‌آمیز منجر می‌شود.

https://p.dw.com/p/3UPPU
Iran Neuer Stadtrat von Teheran
عکس: mehr

محسن هاشمی در ابتدای نشست روز یک‌شنبه ۱۷ آذر ماه شورای شهر تهران با اشاره به محدودیت‌هایی که بر دانشجویان تحمیل شده از دستگاه‌های نظارتی و قضایی و دیگر نهادهای مسئول خواست احساس امنیت و آزادی را به جنبش‌های دانشجویی بازگردانند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، رئیس شورای شهر تهران در این نشست با یادآوری مناسبت نام‌گذاری ۱۶ آذر به نام روز دانشجو تاکید کرد که جنبش دانشجویی در سالیان گذشته دچار فراز و نشیب‌های زیادی شده و "اکنون در حالت رکود به‌سر می‌برد".

روز دانشجو به یاد سه دانشجویی (مصطفی بزرگ‌نیا و احمد قندچی و آذر شریعت‌رضوی) که ۱۶ آذر ۱۳۳۲ در جریان اعتراض به دیدار رسمی ریچارد نیکسون، معاون رئیس‌جمهوری وقت آمریکا از ایران به دست ماموران امنیتی در دانشگاه تهران کشته شدند، گرامی داشته می‌شود.

مراسم بزرگداشت روز دانشجو در سال ۹۸ در حالی برگزار شد که فشار بر تشکل‌های دانشجویی افزایش یافته و برای بسیاری از میهمانان مورد نظر آنها برای سخنرانی در این مراسم مجوز صادر نشده است.

تشدید فضای ارعاب در دانشگاه‌ها

سهراب فرزان‌پور، دبیر انجمن اسلامی دانشگاه بهشتی از سخت شدن شرایط و بی‌میلی تشکل‌های دانشجویی به برگزاری مراسم خبر داده و به اعتماد آنلاین گفته با تجمع‌های دانشجویی "برخورد امنیتی" می‌شود و "فضای ارعاب" علیه دانشجویان آن‌قدر شدید است که میلی برای فعالیت باقی نمی‌ماند.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

محسن هاشمی در واکنش به چنین وضعیتی گفت: «اگر جنبش دانشجویی نشاط و پویایی خود را از دست بدهد و به عنوان یک جریان آرمان‌گرا و آزادی‌خواه، در جامعه نقش پیشرو و جلودار جریانات اجتماعی را ایفا نکند، سایر اقشار و طبقات اجتماعی که ترقی‌خواهی و روشنفکری جنبش دانشجویی را ندارند، محور اعتراضات و تحول‌خواهی اجتماعی خواهند شد.»

رئیس شورای شهر تهران یکی از علت‌های بالا گرفتن اعتراض‌ها در آبان ماه را "تضعیف نقش جنبش دانشجویی و خالی شدن میدان تحول‌خواهی اجتماعی از جریانات مترقی" عنوان کرد که به گفته او "بعضا موجب میدان‌داری جریانات خشونت‌طلب شد".

حرکت‌های اعتراضی آبان ماه پس از اعلام غیرمنتظره افزایش بهای بنزین آغاز شد. مطابق مصوبه شورای هماهنگی سران سه قوه، که به تائید رهبر جمهوری اسلامی علی خامنه‌ای رسیده، از بامداد جمعه، ۲۴ آبان بهای هر لیتر بنزین سهمیه‌ای با پنجاه درصد افزایش ۱۵۰۰ تومان و قیمت بنزین آزاد با سه برابر افزایش سه هزار تومان شد.

سرکوب شدید و خونین معترضان

این اعتراض‌ها با سرکوب شدید و خونین معترضان توسط ماموران امنیتی و انتظامی روبرو شد و مسئولان تا کنون از ارائه آمار دقیق کشته‌شدگان، مجروحان و بازداشت‌شدگان حوادث آبان ماه خودداری کرده‌اند.

سازمان عفو بین‌الملل در گزارش ۱۱ آذر ماه خود شمار قربانیان سرکوب‌های آبان ماه را دست‌کم ۲۰۸ نفر برآورد کرده است. برایان هوک، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران روز پنج‌شنبه در یک نشست مطبوعاتی احتمال داده که از آغاز اعتراض‌های آبان ماه تا کنون بیش از هزار نفر در ایران کشته شده باشند.

Iran | Von Demonstranten zerstörter Banner von Ayatollah Ali Khamenei
عکس: picture-alliance/abaca/Salampix

شمار بازداشت‌شدگان تا هشت هزار نفر نیز برآورد شده است. به گزارش خبرگزاری ایلنا، محمد جعفر منتظری، دادستان کل کشور روز شنبه با این بهانه که تعداد زیادی از بازداشت‌شدگان خیلی زود آزاد شده‌اند از اعلام آمار دقیق آنها طفره رفت.

در اعتراض‌های آبان ماه، که مطابق برخی شواهد ماموران امنیتی در مواردی معترضان را از فاصله نزدیک هدف گلوله قرار داده‌اند، تعداد زیادی پمپ بنزین، بانک و ساختمان‌های دولتی و حکومتی به آتش‌کشیده و تخریب شده است.

ناراضیان و خطر "اعتراضات خشونت‌آمیز"

رئیس شورای شهر تهران می‌گوید: «اگر ما نسبت به انتقادات و اعتراضات دانشجویان، نخبگان، روزنامه‌نگاران و روشنفکران جامعه سعه صدر نداشته باشیم، آنگاه با اعتراضات خشونت‌بار سایر اقشار ناراضی و معترض که صدایی را برای طرح مطالباتشان نمی‌شوند، مواجه خواهیم شد.»

به گفته محسن هاشمی در یک دهه گذشته صدای جریانات اجتماعی مترقی و پیشرو در جامعه "کم رنگ شده و نسبت به منتقدان بی‌مهری و برخوردهای سخت صورت گرفته" است.

Iran Proteste nach Benzinpreiserhöhung
عکس: picture-alliance/abaca/SalamPix

او افزود همین برخوردهای سخت "موجب به حاشیه رفتن و انزوا و یاس نخبگان و جریانات آرمان‌گرا و روشنفکر در جامعه شده" و نماد آن "در عدم تمایل به ثبت‌نام و مشارکت در انتخابات مجلس شورای اسلامی" مشاهده می‌شود.

برخلاف این ادعا، مطابق آماری که اسماعیل موسوی، دبیر و سخنگوی ستاد انتخابات در پایان مهلت هفت روزه ثبت‌نام از داوطلبان شرکت در رقابت‌های انتخاباتی مجلس اعلام کرد ۱۳ هزار و ۸۹۶ نفر نام‌نویسی کرده‌اند و تعداد آنها ۱۵ درصد بیش از ثبت‌نام کنندگان در دوره پیش بوده است.

"تشنگان خدمت" در سودای صندلی مجلس

خبرگزاری ایسنا خیل عظیم ثبت‌نام‌کنندگان در انتخابات دوره یازدهم مجلس را به کنایه "تشنه خدمت" خوانده است. شمار بزرگی از داوطلبان شرکت در رقابت‌های انتخاباتی در مناسب و موقعیت‌های مختلفی از کارگزاران و همکاران حکومت بوده‌اند.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

آنچه در اعتراض‌های آبان ماه بیشتر به چشم می‌خورد، و از این جنبه در تاریخ جمهوری اسلامی بی‌سابقه ارزیابی می‌شود، سویه ضد حکومتی شعارها از همان ساعت‌های ابتدایی آغاز اعتراض‌ها بود.

در جریان اعتراض‌های اخیر شعار علیه سیاست‌های تنش‌آفرین منطقه‌ای جمهوری اسلامی و در انتقاد از ناکارآمدی، سوءمدیریت و فساد مسئولان حکومتی بیش از اعتراض به گرانی بنزین به گوش می‌رسید. شعار دادن علیه شخص خامنه‌ای و به آتش کشیدن تصویرهای او نیز زیاد رخ داد و دست‌کم در یک مورد معترضان نماد انگشتر نخستین رهبر جمهوری اسلامی، روح‌الله خمینی را به آتش کشیدند.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر