1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله
اجتماعی

کوچ سیستانی‌ها در پی کار؛ هشدار نماینده مجلس

۱۳۹۸ دی ۵, پنجشنبه

نماینده مردم زابل  با اشاره به فقدان کشت و زرع، صنعت و داد و ستدهای مرزی در سیستان می‌گوید اکثر مردم استان برای امرار معاش به کمک یارانه و کمیته امداد متکی هستند و برای کار به تهران و یزد مهاجرت می‌کنند.

https://p.dw.com/p/3VMIc
Iran Sistan und Belutschistan - Wassermangel
عکس: Tasnim

حبیب‌الله دهمرده، نماینده زابل و عضو فراکسیون "مناطق کمتر توسعه یافته" از سیل مهاجرت جوانان سیستانی به اطراف تهران و یزد خبر داده و می‌گوید درصدی از حاشیه نشینی تهران و جاهای دیگر به مردم سیستان مربوط می‌شود: «چرا که درآمدی ندارند.»

او در گفت‌وگو با خبرگزاری ایلنا عنوان می‌کند که منطقه سیستان برای کشاورزی و دامپروری همواره به رود هیرمند وابسته بوده و تغییرات ناشی از ایجاد سد و بند روی هیرمند، باعث کوچ بسیاری از مردم شده است: «هیرمند در طول سال سه ماه آب دارد. دریاچه هامون هم خشک است... با این وضعیت کشاورزی برای مردم وجود ندارد. صنعتی هم برایشان پیش‌بینی نشده و آن مرزی هم که از طریق آن تردد و داد و ستد می‌کردند بسته شده است.» او اضافه می‌کند که با این وضع، زندگی مردم تامین نمی‌شود و منبع درآمد اکثرشان عضویت در کمیته امداد و دریافت یارانه است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

دهمرده که پیش‌تر استاندار سیستان و بلوچستان بوده، از کوچ صد در صدی در برخی روستاهای سیستان و استمرار مهاجرت در مناطق دیگر خبر می‌دهد و می‌پرسد چرا در سیستان کارخانه یا زیرساخت‌های اقتصادی وجود ندارد: «ظرفیت بالایی در استان سیستان و بلوچستان دارد... باید منطقه را به راه‌آهن سراسری متصل کنیم. باید به فرودگاه‌‌های منطقه توجه کرد که وضع شان روز به روز بدتر می‌شود.»

او می‌گوید تخلیه جمعیت سیستان و بلوچستان تاثیرات امنیتی دارد و هشدار می‌دهد که کوچ انبوه مردم به معنای رسیدن مرزهای شرقی به قم و سمنان خواهد بود: «کجای دنیا با نیروی انتظامی یا نیروهای مسلح توانسته‌اند مرزهای خود را حفظ کنند؟ مرزهای یک کشور توسط مردم مناطق مرزی حفظ می‌شود. وقتی جمعیت تخلیه می‌شود و از لحاظ جغرافیایی به کویر می‌رسیم عملا مرز به قم و سمنان می‌رسد و این یک فاجعه خواهد بود.»

بیکاری و مشاغل کاذب

سیستان و بلوچستان دومین استان پهناور ایران بعد از کرمان به شمار می‌رود و با وسعتی معادل ۱۱درصد مساحت کشور، جمعیتی معادل دو میلیون و ۸۳۱ هزار نفر دارد. از نظر بسیاری ناظران، عدم توسعه و سرمایه‌گذاری در استان، ناشی از نگاه امنیتی و سیاست‌های دولت در توجه به مرکز و غفلت از پیرامون است. 

چند روز پیش‌تر، دبیر اجرایی خانه کارگر سیستان و بلوچستان نیز گفته بود که فقدان اشتغال پایدار و تعطیلی کارخانه‌ها در استان باعث شده که خیل کارگران بیکار به قاچاق سوخت رو بیاورند و جان خود را به خطر بیندازند.

حسینعلی اکبری، دبیراجرایی خانه کارگر سیستان و بلوچستان عنوان کرد که در سطح شهرداری‌های استان، به طور میانگین سه تا شش ماه دستمزد پرداخت نشده و یک تا سه ماه بیمه معوقه وجود دارد. او به تعطیلی پروژه‌های آبرسانی دشت سیستان اشاره کرده و از بیکاری همه کارگران شاغل در این پروژه با دستکم ۵ سال سابقه کار خبر داده است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

خبرگزاری ایلنا به نقل از اکبری نوشت: «کارگران اخراجی در شرایط سختی به سر می‌برند. در جنوب استان نیز با همین شرایط روبرو هستیم. به دلیل بیکاری وضعیت زندگی مردم بسیار سخت شده و برای گذران امور زندگی مجبورند به قاچاق سوخت روی بیاورند و روزانه یک تا دو نفر در جاده‌های استان به دلیل قاچاق سوخت در آتشی که از بی‌کفایتی مسئولان روشن شده، می‌سوزند.«

اکبری یادآور شده بود که پروژه‌های موجود در چابهار از میان بومیان نیرویی جذب نمی‌کنند و مسئولان دولتی و نمایندگان مجلس باید جوابگوی بدبختی‌های مردم مظلوم سیستان و بلوچستان باشند.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه