1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

خروج احتمالی ایران از ان‌پی‌تی "تصمیم کل نظام" است

۱۳۹۸ بهمن ۱, سه‌شنبه

پس از هشدار ظریف درباره احتمال خروج ایران از ان‌پی‌تی یک نماینده مجلس می‌گوید این مسئله "جدی و تصمیم کل نظام است". نماینده آمریکا در کنفرانس خلع سلاح هشدار ظریف را "پیامی بسیار بسیار منفی" خوانده است.

https://p.dw.com/p/3WbsF
به گفته علی لاریجانی طرح تجدید نظر در همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آماده ارائه به مجلس است
به گفته علی لاریجانی طرح تجدید نظر در همکاری ایران با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی آماده ارائه به مجلس استعکس: Getty Images/AFP/A. Kenare

محمد جواد ابطحی، عضو فراکسیون ولایی مجلس شورای اسلامی، می‌گوید گرچه سه کشور اروپایی طرف توافق هسته‌ای (بریتانیا، فرانسه، آلمان) و آمریکا بارها تعهدات خود را زیر پا گذاشتند اما ایران همچنان به مقررات پایبند بوده و "بدون کوچکترین تخطی" زیر نظر آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به فعالیت‌های خود ادامه داده است.

به گزارش خبرگزاری "خانه ملت"، نماینده خمینی‌شهر در مجلس روز سه‌شنبه اول بهمن گفت به رغم پایبندی ایران به تعهداتش کشورهای غربی تلاش می‌کنند فشار بر جمهوری اسلامی را افزایش دهند.

اشاره ابطحی به بیانیه سه کشور اروپایی در ۲۴ دی ماه است که در آن از فعال کردن مکانیسم رفع اختلاف برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) خبر داده بودند.

این تصمیم کشورهای اروپایی در واکنش به کاهش تعهدات برجامی ایران انجام شد که از اردیبهشت ماه امسال آغاز شد و مرحله پنجم و نهایی آن ۱۵ دی ماه شروع شده است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

جمهوری اسلامی اعلام کرد در مرحله پنجم آخرین مورد کلیدی از محدودیت‌های عملیاتی خود در برجام، یعنی محدودیت در تعداد سانتریفیوژها را کنار می‌گذارد. ایران پیش از این محدودیت‌ها در زمینه درصد غنی‌سازی اورانیوم و میزان ذخیره‌سازی آن را کنار گذاشته بود.

نگرانی از ارجاع پرونده به شورای امنیت

فعال شدن مکانیسم حل اختلاف برجام می‌تواند به ارجاع پرونده جمهوری اسلامی به شورای امنیت سازمان ملل و بازگشت تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران منجر شود.

محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، روز دوشنبه هشدار داده بود که اگر پرونده ایران به شورای امنیت برود، جمهوری اسلامی از پیمان منع گسترش سلاح‌های اتمی (ان‌پی‌تی) خارج می‌شود.

رئیس مجلس علی لاریجانی یک روز پیشتر ابراز تاسف کرد که تصمیم کشورهای اروپایی به خاطر تهدید رئیس جمهوری آمریکا، دونالد ترامپ، مبنی بر افزایش تعرفه واردات خودروهای اروپایی در صورت فعال نکردن مکانیسم حل اختلاف بوده و "یک وزیر اروپایی" هم این را تأیید کرده است.

روزنامه واشنگتن‌پست ۱۶ دی ماه این تهدید را فاش کرده بود و وزیر دفاع آلمان به تازگی آن را تأیید کرده است. کشورهای اروپایی طرف توافق هسته‌ای در روزهای گذشته با تکرار درخواست ترامپ خواستار نشستن ایران پای میز مذاکرات برای دست یافتن به توافقی گسترده‌تر شده‌اند که برنامه‌های موشکی و فعالیت‌های منطقه‌ای جمهوری اسلامی را در بر بگیرد.

این موضع‌گیری کشورهای اروپایی، گرچه اکنون بسیار صریح‌تر بیان می‌شود، از زمان خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در اردیبهشت سال پیش به شکل‌های مختلف بیان شده بود.

علی لاریجانی روز یک‌شنبه هشدار داده بود که اگر کشورهای اروپایی رفتار "غیرعادلانه" خود در فعال کردن مکانیسم حل اختلاف را دنبال کنند "آنگاه جمهوری اسلامی ایران تصمیم جدی در همکاری با آژانس خواهد گرفت و طرح آن در مجلس شورای اسلامی آماده است".

واکنش آمریکا به "موضع کل نظام"

نماینده خمینی‌شهر می‌گوید این سخنان لاریجانی بیانگر "موضع کل نظام و تصمیمی جدی" است. ابطحی افزود: «ما در این زمینه طرحی را آماده کرده ایم تا ابتدا از اجرای داوطلبانه الحاقیه ان پی تی و سپس از NPT خارج شویم. اروپایی ها باید این اخطار را جدی بگیرند.»

اظهارات مسئولان ارشد جمهوری اسلامی در مورد خروج احتمالی از ان‌پی‌تی با واکنش رابرت وود، نماینده دائم آمریکا در کنفرانس خلع سلاح، روبرو شده که آن را "پیامی بسیار بسیار منفی" خوانده است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

به گزارش رویترز رابرت وود روز سه‌شنبه در جمع خبرنگاران در ژنو گفت: «ما بر این باوریم که ایران باید رفتار زیان‌بار خود را کنار بگذارد و با ایالات متحده وارد مذاکراتی شود که نه فقط شامل مسئله هسته‌ای که مسائل دیگری را که موجب نگرانی ما شده، نظیر برنامه موشک‌های بالستیک و فعالیت‌های شرورانه در سرتاسر جهان را هم در بر بگیرد.»

جمهوری اسلامی همواره هر گونه مذاکره بر سر فعالیت‌های موشکی و حضور منطقه‌ای خود را رد کرده است. گرچه مطابق برخی شواهد ایران تا کنون درباره جنبه‌هایی از این مسائل دست‌کم با برخی کشورهای اروپایی گفت‌وگوهایی داشته است.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر