1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

«Ελλάδα: Ο κορωνοϊός σταματά τους πρόσφυγες»

15 Μαΐου 2020

Ο γερμανικός Τύπος για την ανάγκη επιστροφής της ΕΕ στην ανοιχτή εσωτερική αγορά, τους κινδύνους που διατρέχει η φετινή καλοκαιρινή περίοδος στην Ελλάδα και τους ελάχιστους πρόσφυγες που φθάνουν στα νησιά.

https://p.dw.com/p/3cFNN
Ausbruch des Corona-Virus unter griechischen Migranten
Εικόνα: picture-alliance/AP Photo/P. Giannakouris

H Handelsblatt σχολιάζει με αφορμή τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τα κράτη-μέλη για τη σταδιακή επάνοδο της τουριστικής δραστηριότητας με τίτλο «Χωρίς σύνορα σε καιρό πανδημίας»: «Για την ΕΕ είναι ζήτημα επιβίωσης, αυτό το πανδημικό καλοκαίρι, να τολμήσει λίγο περισσότερη ελευθερία. Μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις έδιναν, για ευνόητους λόγους, βάρος μονάχα στην διασφάλιση της υγείας των πολιτών. Τώρα το ζητούμενο είναι να αποκατασταθούν το ταχύτερο δυνατό όλες οι ελευθερίες έτσι ώστε να αποτραπούν περαιτέρω οικονομικές ζημιές. Σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη δεν αποκλείεται η Ευρώπη να προχωρήσει εδώ με διαφορετικές ταχύτητες. Θα πρέπει ωστόσο αυτό να αιτιολογηθεί επαρκώς και να έχει ως στόχο την επιστροφή στα ανοιχτά σύνορα.

Για την αντιμετώπιση της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχει ιδιαίτερη σημασία να επιστρέψουμε σε ένα κορυφαίο ευρωπαϊκό κεκτημένο: την ανοιχτή εσωτερική αγορά. Με την ανάληψη περισσότερου, αλλά ελεγχόμενου ρίσκου η ΕΕ και οι χώρες-μέλη δεν θα ικανοποιήσουν μόνο όσους θέλουν επιτέλους να ξαναταξιδέψουν και δεν θα στηρίξουν μόνο τον τουρισμό. Διασώζουν πάνω απ’ όλα την ευρωπαϊκή ενοποίηση, η οποία παρά τις κρίσεις διασφαλίζει εδώ και δεκαετίες σε πολλά εκατομμύρια Ευρωπαίους την ευημερία».

«Σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα»

700.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται στην Ελλάδα από τον τουρισμό
700.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται στην Ελλάδα από τον τουρισμόΕικόνα: DW/S. Bonney-Cox

«Σε κίνδυνο η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα», επιγράφει άρθρο η Neues Deutschland. H δημοσιογράφος Ελίζαμπετ Χάιντσε σημειώνει σε ανταπόκριση από τη Θεσσαλονίκη ότι «τουριστικοί σύνδεσμοι και ελληνική κυβέρνηση εργάζονται εντατικά για την “επάνοδο” στην τουριστική αγορά. Το γεγονός αυτό δεν εκπλήσσει από τη στιγμή που ο τουρισμός συμβάλλει στο ΑΕΠ με 24%. Η επαπειλούμενη ακύρωση της φετινής καλοκαιρινής περιόδου θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας. Εκτός αυτού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένει ότι η κρίση του κορωνοϊού θα χτυπήσει την Ελλάδα περισσότερο από κάθε άλλη χώρα-μέλος. Το ΔΝΤ κάνει μάλιστα λόγο για μείωση 10% του ΑΕΠ.

Ένα πιθανό δεύτερο κύμα της πανδημίας το φθινόπωρο, όταν οι περισσότεροι Έλληνες και ξένοι τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους, έχει ήδη ληφθεί υπόψη από τις αρχές. Αυτή την περίοδο το υπουργείο Υγείας προχωρά στη πρόσληψη περισσότερων από 4.000 γιατρών και αυξάνει παράλληλα τον αριθμό των μονάδων εντατικής θεραπείας. Η καλοκαιρινή σεζόν θα πρέπει να λάβει χώρα πάση θυσία ακόμα κι αν είναι σύντομη. Παρά τους οικονομικούς κλυδωνισμούς ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση δεν δείχνει να εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει την μεγάλη οικονομική εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό».

Για πέντε εβδομάδες δεν ήρθαν πρόσφυγες

Προς το παρόν ο κορωνοϊός «χαλά τα σχέδια των διακινητών»
Προς το παρόν ο κορωνοϊός «χαλά τα σχέδια των διακινητών»Εικόνα: Annette Groth

«Η πανδημία χάλασε τα σχέδια των διακινητών που μεταφέρουν πρόσφυγες από τα τουρκικά παράλια στην Ελλάδα. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν για νέο προσφυγικό κύμα όταν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα», διαβάζουμε στην εφημερίδα Rheinpfalz, η οποία φιλοξενεί ανταπόκριση του Γκερντ Χέλερ από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα: Ο κορωνοϊός σταματά τους πρόσφυγες».

H γερμανική εφημερίδα παρατηρεί: «Δεν έχει ξαναγίνει από τότε που ΕΕ και Τουρκία υπέγραψαν την προσφυγική συμφωνία. Για πέντε εβδομάδες κανένας πρόσφυγας δεν έφτασε στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια. Ένας από τους λόγους είναι η πανδημία του κορωνοϊού. Τον Απρίλιο του 2019 είχαν περάσει στα ελληνικά νησιά σχεδόν 2.000 πρόσφυγες. Φέτος έφθασαν την 1η Απριλίου 39 και μετά μεσολάβησαν σχεδόν πέντε εβδομάδες για να έρθουν στις 6 Μαΐου στη Λέσβο οι επόμενοι 51 μετανάστες. Την περασμένη Κυριακή ακολούθησαν άλλοι 19 Ιρανοί και Αφγανοί.

Τρεις λόγοι υπάρχουν για τη δραστική μείωση των αφίξεων προσφύγων και μεταναστών. Πρώτον, οι διακινητές έμειναν στην ουσία χωρίς δουλειά λόγω του κορωνοϊού. Η απαγόρευση μετακινήσεων στην Τουρκία εμποδίζει τους διακινητές να φέρουν πρόσφυγες στα τουρκικά παράλια. Δεύτερον, η μετάβαση από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά έχει γίνει δυσκολότερη, διότι η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες να αποκλείσει τα θαλάσσια σύνορα. 50 σκάφη του λιμενικού και 10 πολεμικά πλοία περιπολούν μεταξύ ελληνικών νησιών και Τουρκίας. Παράλληλα η Frontex είναι παρούσα με 24 σκάφη καθώς και αεροσκάφη. Ο τρίτος λόγος είναι ενδεχομένως ότι οι τουρκικές αρχές έχουν λάβει μέτρα κατά των διακινητών. Η Τουρκία διαπραγματεύεται αυτή τη περίοδο με την ΕΕ νέα οικονομική βοήθεια. Ίσως ο πρόεδρος Ερντογάν να μην θέλει να θέσει σε κίνδυνο την έκβαση των συνομιλιών με νέα προσφυγικά κύματα».

Στέφανος Γεωργακόπουλος