1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

پشتیبانی مشاور خامنه‌ای از سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین

۱۳۹۹ تیر ۱۴, شنبه

رئیس گروه اقتصادی دفتر علی خامنه‌ای می‌گوید ایران برای رشد اقتصادی به چین به عنوان "مشتری راهبردی" نفت نیاز دارد. او با حمایت از سند مورد مناقشه همکاری ۲۵ ساله ایران و چین گفت این سند حوزه‌های مختلفی را در بر می‌گیرد.

https://p.dw.com/p/3em9f
Ali Larijani, Irans Parlamentschef in China
عکس: Icana

علی آقامحمدی، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و یکی از مشاوران رهبر جمهوری اسلامی ضمن حمایت از سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین که پیش‌نویس آن دو هفته پیش در هیئت دولت تصویب شد، اولویت همکاری‌های اقتصادی را نگاه به شرق خواند و آن را مسئله‌ای راهبردی توصیف کرد.

به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، آقامحمدی شامگاه جمعه، ۱۳ تیر در یک برنامه تلویزیونی گفت: «سند همکاری اقتصادی ایران و چین در همه حوزه‌های برنامه‌ریزی اقتصادی ما ازجمله نفت و گاز، صنایع الکترونیک، حوزه‌های دانش بنیان و ... است.»

او در پشتیبانی از گسترش همکاری با چین خاطر نشان کرد این کشور در ۱۵ سال آینده "از نظر اقتصادی و برخی فناوری‌ها" رتبه نخست جهان را خواهد داشت و در سال‌های گذشته "در ایجاد زیرساخت‌ها برای ما کوتاهی نکرده" و حتی در واکنش به تحریم‌های غرب کانالی برای جلوگیری از قطع شدن روابط دو جانبه ایجاد کرد.

رویای تولید ۱۰ میلیون بشکه نفت در روز

نماینده سه دوره نخست مجلس شورای اسلامی و قائم مقام سابق سازمان صدا و سیما می‌گوید ایران برای حذف نشدن از بازار نفت باید تولید روزانه خود را به حدود ۱۰ میلیون بشکه برساند و برای تحقق این هدف‌گذاری به "مشتری راهبردی" نیاز دارد. او افزود چین به عنوان بزرگ‌ترین مصرف کننده نفت جهان یکی از این مشتریان است.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

در حال حاضر میزان صادرات روزانه نفت سه کشور آمریکا، عربستان سعودی و روسیه حدود ۱۰ میلیون بشکه در روز و بیشتر است.

جمهوری اسلامی پیش از خروج آمریکا از توافق هسته‌ای در اردیبهشت ۹۷ به طور میانگین روزی حدود ۲ و نیم میلیون بشکه نفت صادر می‌کرد و این میزان اکنون به چند صد هزار بشکه تنزل یافته است.

آقامحمدی با اعتراف به این که کشورهای غربی "حتی روزنه‌ای برای تبادلات تجاری باز نگذاشتند" نتیجه می‌گیرد که حتی اگر غرب روی خوش هم به ایران نشان دهد، نگاه جمهوری اسلامی برای رشد اقتصادی باید به شرق باشد.

بر پایه آنچه وب‌سایت رسمی مجمع تشخیص درباره سوابق و مسئولیت‌های آقامحمدی منتشر کرده، او از سال ۱۳۶۸ رئیس گروه اقتصادی دفتر علی خامنه‌ای بوده و به این ترتیب از مشاوران او به شمار می‌رود.

مشاور خامنه‌ای درباره سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین گفت: «در مقطعی برای اجرای این سند پیش رفتیم اما در حالی که بسیاری از زیرساخت‌ها طراحی شده و ساز و کارها آماده بود، عده زیادی مانع شدند.»

همکار سابق احمدی‌نژاد علیه احمدی‌نژاد

به گفته عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال ۸۹ همه کارها در این زمینه انجام شد اما دولت وقت با "برداشت اشتباهی که داشت" مانع اجرای آن شد.

منظور از دولت وقت، دولت دوم محمود احمدی‌نژاد است که آقامحمدی از سال ۸۸ تا ۹۰ به عنوان "معاون نظارت و هماهنگی در سياست‌های اقتصادی، علمی و فرهنگی معاون اول رئيس جمهور" با آن همکاری می‌کرده است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

به گزارش "دولت بهار"، وب‌سایت حامیان احمدی‌نژاد او هفتم تیر در یک سخنرانی در گیلان با اشاره به این که شنیده عده‌ای "در حال مذاکره هستند و می‌خواهند یک قرارداد جدید ۲۵ ساله با یک کشور خارجی منعقد کنند" از مخفی‌کاری در این زمینه و عدم اطلاع‌رسانی درباره جزئیات این قرارداد به شدت انتقاد کرد.

سنگ‌اندازی به رغم تاکید خامنه‌ای؟

رهبر جمهوری اسلامی سوم بهمن ۹۴ در دیدار با شی جین‌پینگ، رئیس جمهوری چین گفته بود: «دولت و ملت ایران همواره به دنبال گسترش روابط با کشورهای مستقل و قابل اطمینان همچون چین بوده و هستند و بر همین اساس، توافق رؤسای جمهوری ایران و چین برای یک روابط استراتژیک ۲۵ ساله، کاملاً درست و حکمت‌آمیز است.»

به این ترتیب مذاکرات درباره سند همکاری‌های راهبردی ایران و چین دست‌کم به دولت دوم احمدی‌نژاد بازمی‌گردد و در دولت اول حسن روحانی نیز در مورد آن توافق شده است.

مشاور خامنه‌ای با تاکید بر این که "غربی‌ها و انگلیسی‌ها و برخی هم در داخل بسیار فعالند که این میدان باز نشود" گفته است: «اکنون همه متوجه شده‌اند ضعف روابط با شرق کار اشتباهی بوده است و به این نتیجه رسیده‌اند که باید با کشورهای این منطقه کار جدی انجام دهیم.»

آقامحمدی در این باره که مخالفان نزدیکی با چین چه افراد و نهادهایی هستند که به رغم تاکید خامنه‌ای و پیگیری آن در یک دهه اخیر تا کنون جلوی آن را گرفته‌اند توضیح بیشتری نداد.

پیش‌نویس سند همکاری ۲۵ ساله ایران و چین اول تیرماه با حضور حسن روحانی در هیئت دولت تصویب شد و وزارت خارجه ماموریت دارد برای رسیدن به توافق نهایی درباره جزئیات این سند با طرف چینی مذاکره کند.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه