1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Το παζάρι El Rastro "εξεγείρεται" κατά του κορωνοϊού

2 Οκτωβρίου 2020

Η υπαίθρια αγορά El Rastro της Μαδρίτης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της πρωτεύουσας εδώ και 300 χρόνια. Λόγω κορωνοϊού έβαλε λουκέτο. Οι μικροπωλητές ζητούν από τον δήμαρχο να εγκρίνει τα δικά τους υγειονομικά σχέδια.

https://p.dw.com/p/3jJfT
Spanien Madrid | Protest für die Wiedereröffnung des Flohmarkt El Rastro
Εικόνα: Oscar Gonzalez/NurPhoto/picture-alliance

Η Μαδρίτη, η βασίλισσα της Ιβηρικής, όπως αποκαλείται, είναι προορισμός εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Για την ακρίβεια ήταν. Η πρωτεύουσα της Ισπανίας δίνει μάχη για να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό και μαζί της καταστήματα, μπαρ και υπαίθριες αγορές. Όπως και οι μικροπωλητές στο υπαίθριο παζάρι El Rastro, με 300 χρόνια «ζωής», ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. «Το Ράστρο δεν είναι για ξεπούλημα, το Ράστρο αντιστέκεται» είναι το μήνυμα των περίπου 1000 εμπόρων, κάτοικων και φαν αυτής της παραδοσιακής υπαίθριας αγοράς που βρίσκεται στην καρδιά της μητρόπολης, αλλά έχει μαραζώσει λόγω πανδημίας.

Διαδηλώσεις δύο φορές την εβδομάδα

Κόσμος με πλακάτ διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της ιστορικής υπαίθριας αγοράς
Κόσμος με πλακάτ διαμαρτύρεται για το κλείσιμο της ιστορικής υπαίθριας αγοράςΕικόνα: Alberto Sibaja//Pacific Press Agency/Imago Images

Δύο φορές την εβδομάδα συγκεντρώνεται κόσμος με πλακάτ και φωνάζει συνθήματα, όπως «Θα σώσουμε το Ελ Ράστρο» ή «Το κλείσιμο σημαίνει μιζέρια για 1000 οικογένειες». Ένας από τους μικροπωλητές είναι και η Κόντσο Χερνάντεζ. Κανονικά πουλά δερμάτινα καλής ποιότητας. Τελευταία κυκλοφορεί με μια μάσκα στο στόμα με την επιγραφή «Rastro=Πολιτισμός».

«Το κλείσιμο της υπαίθριας αγοράς είναι σκληρό για μας» λέει. «΄Ολοι μας έχουμε χρέη, πρέπει να πληρώσουμε δάνεια, νοίκι για τις αποθήκες  που βάζουμε το εμπόρευμα. Μας παίρνουν τη δυνατότητα να ζήσουμε. Η ζωή μας έχει σχεδόν σταματήσει».

Η ζωή της Κόντσι είναι το El  Rastro. Επί 32 χρόνια κάθε Κυριακή έστηνε τον πάγκο με την πραμάτεια της. Το El Rastro έχει ότι μπορεί να φανταστεί κανείς: είδη τέχνης, αντίκες, ρούχα, πίνακες, είδη κουζινικής, ακόμη και κατοικίδια ζώα. Δεκάδες χιλιάδες ντόπιοι και τουρίστες σεργιανίζουν στην περιοχή και στέκονται στους πάγκους της υπαίθριας αγοράς για να θαυμάσουν αλλά και να αγοράσουν. Το ότι σε εποχή κορωνοϊού αυτό είναι απαγορευτικό, είναι σαφές στους πωλητές, Γι αυτό έχουν φτιάξει ένα σχέδιο με υγειονομικά μέτρα , προκειμένου να συνεχίσουν τις πωλήσεις, όπως λέει η Μάικα Τοράλμπο.

Αργός θάνατος

Ατμόσφαιρα από την παλιά καλή εποχή...
Ατμόσφαιρα από την παλιά καλή εποχή...Εικόνα: Zipi/Agencia EFE/Imago Images

«Οι προτάσεις μας δεν στέκονται στον αέρα, ένας ειδικός τις εξέτασε. Αλλά ο δήμος τις απορρίπτει. Ο δήμαρχος μας πρότεινε τις δικές του, αλλά προφορικά, δεν έχουμε κάτι γραπτώς. Στις ερωτήσεις μας δεν απαντά κανείς, όλα είναι στον αέρα» λέει απογοητευμένη. Οι πωλητές υποψιάζονται ότι δημαρχιακή αρχή θέλει από καιρό να ξεφορτωθεί την ιστορική αγορά, γιατί προσελκύει εναλλακτικό κοινό που δεν ταιριάζει στον συντηρητικό δήμαρχο της Μαδρίτης. Ο Χοσέ Φερνταντέζ, εκπρόσωπος του δημαρχιακού συμβουλίου, το διαψεύδει. «Τους είπαμε πολλές φορές, ότι η αγορά μετά την πανδημία δεν θα μπορούσε να συνεχίσει, όπως μέχρι τώρα» λέει. «Πρέπει να βρούμε λύση και μετά θα ξανανοίξει».

Τα σχέδια προβλέπουν μείωση των πωλητών στο ήμισυ και στήσιμο των πάγκων σε απόσταση. Αυτό για τους μικροπωλητές είναι αργός θάνατος. «Το El Rastro είναι πολιτιστικό αγαθό» λέει η Χερναντέζ. «Δεν μπορεί να κομματιάσεις την αγορά, δεν μπορείς να χωρίσεις τους πωλητές, τους γείτονες, τα μπαράκια, όλα αυτά είναι ζωή. Όποιος κομματιάζει το El Rsatro το σκοτώνει».

Όλιβερ Νόιροχ/ARD

Επιμέλεια: Ειρήνη Ανασασοπούλου