1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله
اجتماعی

ساقط کردن هواپیمای اوکراینی؛ "حاجی‌زاده و ظریف جنایتکارند"

۱۳۹۹ آذر ۲۵, سه‌شنبه

پدر یکی از قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی فرمانده هوافضای سپاه پاسداران و محمد جواد ظریف را "جنایتکار" خواند. او این سخنان را در آستانه سالروز سرنگونی هواپیمای اوکراینی و در تجمع اعتراضی بازماندگان بیان کرد.

https://p.dw.com/p/3mk7k
سوگواری برای قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینیعکس: MEHR

مطابق گزارش‌ها شماری از بازماندگان قربانیان هواپیمای سرنگون شده اوکراینی روز گذشته (دوشنبه ۲۴ آذر / ۱۴ دسامبر) در دادسرای نظامی تهران حضور یافتند و به عدم برخورد با مسئولان این حادثه به شدت اعتراض کردند.

۱۸ دی ماه سال گذشته یک هواپیمای مسافربری شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال اندکی پس از برخاستن از فرودگاه تهران هدف دو موشک سامانه دفاعی نیروی هوافضای سپاه پاسداران قرار گرفت و سرنگون شد. در این حادثه تمام ۱۷۶ سرنشین هواپیما جان خود را از دست دادند.

در تجمع اعتراضی روز دوشنبه در دادسرای نظامی پدر مریم ملک، یکی از قربانیان سقوط هواپیمای اوکراینی به صراحت امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده هوافضای سپاه و محمد جواد ظریف وزیر خارجه جمهوری اسلامی را "جنایتکار" خواند و خواستار محاکمه کسانی شد که در شلیک به هواپیمای مسافربری دست و نقش داشته‌اند.

مسئولان جمهوری اسلامی با وجود شواهد و گزارش‌هایی که اصابت موشک‌های پدافند هوایی سپاه پاسداران به این هواپیما را علت سقوط آن عنوان می‌کردند تا ۲۱ دی ماه سال گذشته و به رغم آگاهی دقیق از علت وقوع حادثه، این گزارش‌ها را به شدت تکذیب می‌کردند و به ارائه اطلاعات خلاف واقع می‌پرداختند.

امیرعلی حاجی‌زاده، فرمانده نیروی هوافضای سپاه، با یک تاخیر سه روزه در یک گفت‌وگوی تلویزیونی مسئولیت این خطای فاجعه‌بار را بر عهده گرفت و گفت مامور سامانه پدافند هوایی سپاه، هواپیمای مسافربری اوکراینی را "اشتباها موشک کروز تشخیص داده" و به سمت آن شلیک کرده است.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

یکی از اعتراض‌های بازماندگان قربانیان ساقط کردن هواپیما، مشارکت ندادن آنها در جریان تحقیقات این پرونده و ادامه پنهان‌کاری مسئولان در مورد بسیاری از مسائل است.

پدر مریم ملک از مسئولان انتقاد کرده که چرا "قائل نیستید ما به عنوان اولیا دم، به عنوان جگرسوخته‌ها به عنوان کسانی که عملا مرده‌های متحرک هستیم در تحقیق و روشن شدن حقایق مشارکت کنیم".

انتقاد از سپردن تحقیق به "جنایتکاران"

او با "جنایتکار" خواندن کسانی مانند حاجی‌زاده که در تحقیقات دخالت دارند گفت: «یک مشت آدم جنایتکار چطوری ممکن است در تحقیقات شرکت داشته باشند، چاقو چه جوری ممکن است دسته خودش را ببرد. آیا این امکان‌پذیر است؟ فرمانده هوافضایی که خودش تا مفرق دستش به خون فرزندان ما آلوده است آیا اجازه می‌دهد که تحقیق به درستی انجام شود.»

سخنان پدر مریم ملک، یکی از قربانیان پرواز تهران-کی‌یف

آقای ملک همچنین می‌پرسد چرا در این مدت کسی که به عنوان فرمانده هوافضای سپاه "مسئولیت نظامی مستقیم دارد" از کار برکنار نشده است؟

مسئولان جمهوری اسلامی پیش از این از بازدداشت شش نفر در ارتباط با پرونده سرنگونی هواپیمای اوکراینی خبر دادند اما به هویت و سمت آنها اشاره‌ای نکرده‌اند.

غلامعباس ترکی، دادستان نظامی‌ استان تهران ۲۴ شهریور گفت که از این افراد سه نفر همچنان بازداشت هستند.

پدر مریم ملک در دادسرای نظامی تهران گفت: «درخواست دادستانی نظامی برای برکناری تمام عواملی که بوده است؛ از رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، فرمانده هوافضا، از فرمانده سپاه [حسین سلامی] و از تمام کسان و مخصوصا از جنایتکاری که به عنوان وزیر امور خارجه [محمد جواد ظریف] است.»

یک سال زندگی در تاریکی

از حضور اعتراضی بازماندگان قربانیان هواپیمای اوکراینی در دادسرای نظامی تا کنون دو فیلم دو دقیقه و ۲۰ ثانیه‌ای در فضای مجازی منتشر شده که فقط مربوط به اظهارات پدر مریم ملک است.

او در ادامه سخنانش افزود: «بنده سینه‌ام را باز می‌کنم و استدعا می‌کنیم که همین‌جا دستور بدهید من را دستگیر کنند، همین جا من را اعدام کنند. من بعد از بچه‌ام دیگر زندگی نمی‌خواهم، هیچی نمی‌خواهم. ما از جانگذشته هستیم، هیچ‌کدام از ما زندگی نمی‌خواهیم. الان تقریبا یک‌سال گذشته و ما فقط توی تاریکی داریم زندگی می‌کنیم.»

آقای ملک مسئولان جمهوری اسلامی را به خلاف‌گویی و پنهان‌کاری متهم کرد و افزود: «از نظر ما تمام اینها یک نمایشنامه است.» او با انتقاد از اهمال مسئولان در حفظ وسائل به‌جامانده از قربانیان خطاب به قاضی دادسرای انتظامی گفت: «آقای قاضی شما بفرمایید که برای غارت وسایل بچه‌های ما چه کار کردید.»

از بین بردن موبایل‌های باقیمانده از قربانیان

او همچنین نیروی انتظامی و ماموران کلانتری محل را به "خرد کردن" و از بین بردن موبایل‌های به‌جامانده از قربانیان که در اختیار آنها بوده متهم کرد و پرسید: «یادگاری بچه‌های ما کجاست.»

مسئولان جمهوری اسلامی که ماه‌ها از ارائه جعبه‌های سیاه هواپیمایی سرنگون شده مسافربری پرواز تهران کی‌یف امتناع کردند، با گذشت بیش از ۱۱ ماه از هدف قرار گرفتن آن همچنان از انتشار کامل جزئیات این حادثه و برخورد با مسئولان واقعی شلیک موشک‌های سپاه خودداری می‌کنند.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

به تازگی اعلام شده بود که دولت قصد دارد در بودجه سال ۱۴۰۰ از محل منابع صندوق توسعه ملی ۲۰۰ میلیون یورو برای پرداخت غرامت به شرکت هواپیمایی اوکراینی و بازماندگان ساقط کردن هواپیما اختصاص دهد.

اعلام خبر اختصاص این بودجه در داخل ایران بحث‌های زیادی به دنبال داشت و یوگنی ینین، معاون وزیر خارجه اوکراین هفته گذشته در یک گفت‌وگوی رادیویی اعلام کرد که ایران پیشنهاد پرداخت غرامت را پس گرفته است.

بسیاری از بازماندگان قربانیان پرواز ۵۷۲ شرکت هواپیمایی اوکراین اینترنشنال بارها گفته‌اند، برای آنها شفاف‌سازی درباره جزئیات چگونگی هدف قرار گرفتن این هواپیما و معرفی و مجازات مسئولان این فاجعه بیشتر از دریافت غرامت اهمیت دارد.

پرش از قسمت در همین زمینه

در همین زمینه

نمایش مطالب بیشتر