1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Άψογη η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης από την Αθήνα

17 Ιουνίου 2021

Η σημερινή παρουσία φον ντερ Λάιεν στην Αθήνα καταδεικνύει σύμφωνα με τη Welt την ικανοποίηση της Κομισιόν με το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης. Ουδέν νεώτερο από το μέτωπο της Γενεύης.

https://p.dw.com/p/3v4oU
Griechenland Athen | Ursula von der Leyen trifft Kyriakos Mitsotakis
Εικόνα: Loiuza Vradi/REUTERS

Εύσημα και σήμερα στον γερμανικό τύπο για την ελληνική κυβέρνηση και το εθνικό πρόγραμμα ανάκαμψης (Ελλάδα 2. 0), το οποίο ήταν ανάμεσα στα πρώτα που κατατέθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως είναι ολόκληρη η ονομασία του. Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται σήμερα στην Αθήνα, μία από τις πρώτες πρωτεύουσες της περιοδείας της στην ΕΕ, για να δώσει με την παρουσία της μεγαλύτερη προβολή και έμφαση στη σημερινή έγκριση του ελληνικού σχεδίου από την Κομισιόν 2.000 σελίδων.

 "Υποδειγματική η εκπόνηση του σχεδίου"

35 δις θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης
35 δις θα εισρεύσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο ΑνάκαμψηςΕικόνα: Zoonar/picture alliance

"Το ό,τι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πρώτους επικεφαλής κυβερνήσεων, που επισκέπτεται η φον ντερ Λάιεν, δεν εκπλήττει" επισημαίνει η die Welt. „Το ελληνικό σχέδιο δεν ήταν μόνο γρήγορα έτοιμο, αλλά επεφύλαξε και εκδηλώσεις ενθουσιασμού στις Βρυξέλλες, σε αντίθεση με το γερμανικό σχέδιο (…) Αλλά ήδη η εκπόνηση του σχεδίου ήταν παραδειγματική. Ενώ σε άλλες χώρες τα υπουργεία κατέθεσαν απλά καταλόγους με επιθυμίες για σχέδια ανάκαμψης από τις επιπτώσεις της πανδημίας και σε άλλες ξέσπασαν πολιτικές έριδες για την χρήση των πόρων, οδήγησαν κυβερνήσεις στο κατώφλι της κατάρρευσης, και μάλιστα στην Ιταλία στη διάλυση της κυβέρνησης, η Αθήνα ανέθεσε εξ αρχής το έργο σε εμπειρογνώμονες. Ο Ελληνοκύπριος καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, κάτοχος του Βραβείου Νoμπέλ Οικονομικών Επιστημών που θεωρείται κορυφή στο πεδίο της οικονομικής ανάπτυξης, κλήθηκε, ως εξωτερικός σύμβουλος, να δώσει την επιστημοσύνη του. Ο Πισσαρίδης με ομάδα οικονομολόγων δεν έδωσαν μόνο οδηγίες για σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, αλλά έκαναν χωρίς εξωραϊσμούς μια βαθιά ανάλυση της οικονομικής κατάστασης στη χώρα και περιέγραψαν μια μακρόπνοη στρατηγική ανάπτυξης".  

Ο Γερμανός αρθρογράφος περιγράφει τη δυσαρέσκεια των Βρυξελλών για το γερμανικό σχέδιο επισημαίνοντας ότι το Βερολίνο αγνόησε τις συστάσεις για μεταρρυθμίσεις της Κομισιόν. Αλλά και τα γερμανικά επενδυτικά σχέδια δεν ικανοποίησαν τις προσδοκίες. "Η γερμανική κυβέρνηση" παρατηρεί η εφημερίδα "θέλει να επενδύσει ένα μεγάλο τμήμα των πόρων σε ήδη υπάρχοντα σχέδια. Με αυτόν τον τρόπο η Γερμανία δεν παραβιάζει μόνο τους κανόνες του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις των χρημάτων μόνο σε σχέδια που αποφασίστηκαν χρονικά με το ξέσπασμα της πανδημίας, αλλά παραβιάζει και το πνεύμα του Ταμείου". Η Süddeutsche Zeitung στο άρθρο της με τίτλο "Ευρωπαϊκή περιοδεία με καρνέ επιταγών" περιγράφει τον τρόπο που επέλεξε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα στο Ταμείο. "Χθες στη Μαδρίτη και τη Λισαβόνα η φον ντερ Λάιεν έφερε το χαρμόσυνο μήνυμα ότι η Κομισιόν ενέκρινε τα σχέδια για τον τρόπο που οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν τους πόρους για την οικονομική διαχείριση της πανδημίας" σημειώνει ο αρθρογράφος. "Σήμερα στην Ελλάδα και τη Δανία κομίζει το ίδιο μήνυμα, αύριο συνεχίζει στο Λουξεμβούργο. Φυσικά δεν ήταν απαραίτητο να παίξει η επικεφαλής της Κομισιόν ρόλο ταχυδρόμου. Αλλά οι ενισχύσεις κατά της πανδημίας είναι το πιο σημαντικό πρόγραμμα της θητείας της και φυσικά της αρέσει να μπαίνει στο προσκήνιο".    

 Τίποτα το ουσιώδες από τη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν     

Σκεπτικός ο Βλάντιμιρ Πούτιν
Σκεπτικός ο Βλάντιμιρ ΠούτινΕικόνα: Denis Balibouse/REUTERS/AP/picture alliance

Τι προέκυψε από την πολυσυζητημένη συνάντηση Μπάιντεν-Πούτιν; 'Όχι πολλά, σύμφωνα με τον γερμανικό τύπο. "Μονόλογοι ως μέσο διαλόγου"επιγράφει σχετικό άρθρο η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). „Τζο Μπάιντεν και Βλάντιμιτ Πούτιν βρήκαν στην Γενεύη μερικά φιλικά λόγια μεταξύ τους. Αλλά επί του περιεχομένου δεν καταγράφηκε προσέγγιση" υποστηρίζει αρθρογράφος της. Η εφημερίδα die Welt κάνει λόγο για "παιγνίδια εξουσίας με θράσος και συμβολικά δώρα". Ο σχολιαστής της Handelsblatt κάνει έναν γενικότερο απολογισμό της περιοδείας Μπάιντεν στην Ευρώπη καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πλην της όλο πάθος ρητορικής του, δεν μένει τίποτα το ουσιώδες. "Επί μια εβδομάδα ο Αμερικανός πρόεδρος χάιδεψε την ευρωπαϊκή ψυχή, επικαλέστηκε την συμμαχία των Δημοκρατών, υπογράμμισε το σημαντικό ρόλο των Ευρωπαίων στην αποκατάσταση μιας πολυμερούς διεθνούς τάξης και δεσμεύτηκε καθαρά υπέρ του ΝΑΤΟ" συνοψίζει ο σχολιαστής της. "Όλα αυτά ήταν βάλσαμο σε μια ζημιωμένη Ευρώπη από τον Τραμπ. Τί απομένει από όλα αυτά; Όχι πολλά. Για παράδειγμα, το πάγωμα των τιμωρητικών δασμών στην παράλογη διένεξη για τις κρατικές επιχορηγήσεις στη Boeing και την Airbus, που ερμηνεύτηκε και από τις δύο πλευρές ως μια μεγάλη επιτυχία,δεν ταιριάζει και τόσο στο αίτημα για επανέναρξη των διατλαντικών σχέσεων. Τώρα θα συγκροτηθεί ομάδα εργασίας για να επιλύσει τη διαμάχη των επιχορηγήσεων".

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν Εικόνα: Kevin Lamarque/REUTERS

Ο Γερμανός αναλυτής κάνει μεταξύ άλλων αναφορά και στον "συστημικό κίνδυνο" που ακούει στον όνομα Κίνα. "Η φαινομενικά ασυγκράτητη άνοδος της Κίνας είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους για την φιλελεύθερη Δύση" επισημαίνει. "Ο συστημικός κίνδυνος που πιστεύει ο Μπάιντεν ότι βλέπει μόνο στο Πεκίνο, κάθεται δίπλα του στον Λευκό Οίκο, στο Κογκρέσο, στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών. Είναι αυτοί οι βουλευτές που συνεχίζουν να πιστεύουν ότι έκλεψαν από τα χέρια του Ντόναλντ Τραμπ τη νίκη στις προεδρικές εκλογές" καταλήγει η εφημερίδα.  

Ειρήνη Αναστασοπούλου