1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

گسترش اعتصابات کارگران نفت و پتروشیمی علیرغم اخراج ۷۰۰ تن

۱۴۰۰ تیر ۲, چهارشنبه

اعتصاب کارگران صنایع نفت و پتروشیمی در شهرهای مختلف ایران گسترش بیشتری یافت و علیرغم اخراج ۷۰۰ نفر از کارگران پالایشگاه تهران، دامنه وسیع‌تری یافت. بسیاری از کارگران مراکز مختلف صنعتی به "کمپین ۱۴۰۰" پیوستند.

https://p.dw.com/p/3vRwl
اعتصاب کارگران صنایع نفت و پتروشیمی دامنه وسیع‌تری یافت
عکس: Akhbare Rooz

کارگران بسیاری از پالایشگاه‌ها و صنایع پتروشیمی امروز دوم خرداد، به کارگران اعتصابی پیوستند که طی دو روز گذشته دست به اعتصاب و اعتراض زده‌اند. گسترش حرکت آنها در شهرهای مختلف ایران از روز سه‌شنبه به یکی از داغ‌ترین اخبار در شبکه‌های اجتماعی تبدیل شد. 

اما به موازات این اعتراضات سرکوب کارگران نیز شدت گرفته است. به گفته فعالان کارگری روز گذشته و با اعتصاب کارگران "اورهال" پالایشگاه تهران ۷۰۰ نفر از آنان به خاطر این حرکت اعتراضی اخراج شده‌اند. اخبار و ویدیوهایی که در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده این کارگران را نشان می‌دهد که می‌گویند برای حقوق‌شان اعتراض کرده‌اند اما «برگه تسویه حساب» را به دست‌آنها داده‌اند.

گسترش حرکت‌های اعتراضی

کمپین ۱۴۰۰ کارگران برای خواست‌هایی است که مدت‌هاست از سوی آنها مطالبه می‌شود و گوش شنوایی نمی‌یابد؛ افزایش دستمزد، میزان مرخصی و افزایش تعطیلی به ۱۰ روز در ماه، شرایط ایمنی و بهداشتی بهتر که بویژه با شیوع پاندمی کرونا زندگی کارگران را به خطر بیشتری انداخته است. 

کارگران مراکز بسیاری از جمله کارگران بندر ماهشهر شرکت نفت جنوب، کارگران عسلویه، کارگران پروژه‌ای پتروشیمی دماوند، کارگران کیهان پارس در أصفهان، کارگران پیمانی پالایشگاه آبادان، کارگران پالایشگاه آدیش به این کمپین پیوسته‌اند.

در یکی از ویدیوها دیده می‌شود که کارگران نیروگاه فاز ۱۳ کنگان در حال ترک کردن محل کارشان هستند.

ویدیوی دیگری که نشان می‌‌دهد کارگران پالایشگاه أصفهان به اعتصاب پیوسته‌اند.

هماهنگ کننده این اعتراضات "شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت" است. از جمله خواست‌های مهم کارگران این است که پیمانکاران از تمام شرکت‌های نفتی حذف شوند و قانون کار یکسان- مزد یکسان در تمام پالایشگاه‌ها، پتروشیمی‌ها و صنایع نفت و گاز اجرایی شود. از دیگر مطالبات آنها این است که دستمزدها به بیش از ۱۲ میلیون تومان افزایش یابد و ایمنی محیط کار بهبود یابد. 

"شورای سازماندهی اعتراضات کارگران پیمانی نفت" اعلام کرده است که اگر مسئولان به خواست‌های کارگران پاسخ ندهند، اعتصاب‌ ادامه خواهد یافت و آنها حرکت خود را اعتراض کارکنان رسمی نفت پیوند می‌زنند که قرار است روز نهم تیر به شکل همزمان در مراکز مختلف آغاز شود. 

روز چهارشنبه پنجم خرداد نیز کارگران شرکت ملی نفت ایران در شهرهای آبادان، اهواز، ماهشهر و عسلویه تجمعات اعتراضی برگزار کردند.  این تجمعات بنا بر فراخوانی انجام شد که کارگران رسمی شرکت نفت از پیش اعلام کرده بودند. کارگران رسمی شرکت نفت خواهان "اجرای دقیق و عادلانه قانون افزایش دستمزد سال ۱۴۰۰ و اجرای ماده ۱۰ قانون اختیارات وزارت نفت" شده بودند.

اصلاح قانون مالیات بر درآمد کارکنان شاغل در شرایط سخت و پرداخت کامل پاداش بازنشستگی بر اساس سنوات خدمت پرسنل بدون رعایت سقف پاداش ۳۰ سال از جمله دیگر خواسته‌های این کارگران است.

روز چهارشنبه هم‌چنین شماری از تشکل‌های کارگری، از جمله سندیکای کارگران شرکت نیشکر هفت تپه و سندیکای کارگران و رانندگان شرکت واحد تهران نیز در بیانیه‌هایی همبستگی خود را با کارگران نفت اعلام کرده‌اند.

تابستان گذشته نیز کارگران شرکت نفت سنگین قشم در واکنش به عدم پرداخت مطالبات خود دست از کار کشیدند و مقابل ساختمان شرکت تجمع کردند. در همان زمان اعتصاب‌های کارگری در پالایشگاه‌های آبادان، پارسیان، پتروشیمی لامرد، پارس جنوبی و میدان نفتی آزادگان شمالی برای پرداخت دستمزد و مزایای معوقه واجرای فوری طرح طبقه‌بندی مشاغل به راه افتاد.