1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

از همدلی با اپوزیسیون تا حمایت از رئیسی و باز‌کردن خانقاه

۱۴۰۰ آذر ۱۶, سه‌شنبه

باز‌شدن خانقاه زنانه طریقت قادری – کەسنەزانی در سنندج، حاشیه‌های زیادی به دنبال داشته است. بخشی از این حاشیەها بە دلیل چهرە جنجالی رهبر این طریقت و موضع‌گیری‌های سیاسی او است.

https://p.dw.com/p/43wvd
عکس: Entekh

روز یکشنبه در شهر سنندج خانقاه زنانه طریقت قادری – کەسنەزانی به طور رسمی افتتاح شد. پخش فیلمی از این مراسم در شبکه‌های اجتماعی موجب دامن‌زدن به بحث‌های شده است. در این فیلم دهها زن دیده می‌شوند کە لباس‌های پوشیده سبز و سفید به تن دارند و در خیابانی مقابل خانقاه ذكر می‌گویند.

بیعت و نشستن در جای پدر

رهبر قبلی این طریقت "شیخ محمد کەسنەزانی" در تیر ماه سال گذشته فوت شد. تا آن زمان کمتر کسی اسم "شیخ نهرو"، پسر او را شنیده بود. نهرو پیامی منتشر کرد و از مریدان طریقت خواست کە در مراسم خاکسپاری پدرش شرکت کنند. در آن زمان به دلیل همەگیری کرونا، اقلیم کردستان عراق مرزهای خود با ایران را بسته بود. اما صدها نفر از پیروان این طریقت از  مناطق کردنشین ایران به سمت مرز باشماق حرکت کردند و بدون توجه به محدودیت های کرونایی با در دست داشتن شمشیر و قمه از مرز عبور کردند و خود را به سلیمانیه رساندند. چند روز بعد با بیعت مریدان، پسر به جای پدر نشست و این نقطه آغازی بود برای توجه رسانه‌ها به شیخ نهرو.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

خالد توکلی جامعه شناس از شهر سقز در استان کردستان، در گفت‌وگو با دویچه وله فارسی در مورد علت حاشیە‌های این مراسم به دویچه‌وله فارسی گفت: ­­«بخشی از این حاشیه‌ها به رقابت بین طریقت قادری و نقشبندی و همچنین مخالفت جریان های اسلامی – سیاسی با طریقت برمی‌گردد. جریان‌های اسلامی همواره طریقت را خرافه‌گرایی توصیف می‌کنند. بخشی دیگر هم بە دلیل شخصیت جنجالی رهبر این طریقت است.»

از نامه‌نگاری برای جان بولتون تا حمایت از ابراهیم رئیسی

نشریه واشنگتن پست  سال گذشته در گزارشی مدعی شد کە شیخ نهرو  به جان بولتون و مایک پمپئو مشاور امنیت ملی و وزیر امور خارجه وقت آمریکا در کابینه دونالد ترامپ، نامه نوشته و از آنها خواسته تا با کسانی که به دنبال سرنگونی دولت ایران هستند روابط نزدیک‌تری برقرار کنند. همچنین تلویزیون رووداو در گزارشی مدعی شده کە شیخ نهرو "روابط نزدیکی با سیا" داشته  و در سال ٢٠٠٣ از همکاران آمریکا بوده است.

این در حالی است کە شیخ نهرو در سال ١٤٠٠ نه تنها شرکت در انتخابات ریاست جمهوری ایران را "واجب و وظیفه ملی" دانست، بلکە از مریدان و پیروان طریقت قادری خواست کە بە ابراهیم رئیسی رای بدهند.

به کانال دویچه وله فارسی در تلگرام بپیوندید

خالد توکلی در مورد شخصیت نهرو کەسنەزانی بە دویچه وله می‌گوید: «او بیشتر فارغ از جهت‌گیری سیاسی است. جنجال را دوست دارد و سعی می‌کند خود را در مرکز توجهات نگه‌ دارد. هدف او از نزدیکی بە کانون‌های قدرت زمینه‌سازی برای ادامه حیات طریقت است.»

این جامعەشناس بر این باور است کە نهادهای قدرت در ایران هم بدشان نمی‌آید کە خانقا‌ه‌ها به جذب مردم بپردازند، چون پایگاه اجتماعی آنها با جریان‌های اسلامی سیاسی یکی است.