1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Welt: «Ελλάδα το νέο Νο.1 στο ΝΑΤΟ»

18 Φεβρουαρίου 2022

Η ελληνική πρωτιά στις αμυντικές δαπάνες εντός ΝΑΤΟ και οι κατηγορίες του Der Spiegel σε βάρος των ελληνικών αρχών για εγκατάλειψη προσφύγων στα ανοιχτά, στον Τύπο.

https://p.dw.com/p/47CHD
Ραφάλ, Τανάγρα, Αττική
Γαλλικό Ραφάλ στην Τανάγρα ΑττικήςΕικόνα: Michael Varaklas/AP Photo/picture alliance

«Καμία άλλη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ δεν δαπανά, σε σχέση με το ΑΕΠ, τόσα πολλά χρήματα για την άμυνα. Ακόμα και τις ΗΠΑ ξεπερνά πλέον η Ελλάδα», παρατηρεί η Die Welt σε ανταπόκριση από την Αθήνα με τίτλο «Ελλάδα το νέο νούμερο ένα στο ΝΑΤΟ». Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει: «2% του ΑΕΠ είναι ο στόχος, στον οποίο συμφώνησαν τα μέλη της νατοϊκής συμμαχίας για το ύψος των αμυντικών δαπανών. Οι γερμανικές αμυντικές δαπάνες βρίσκονται σταθερά κάτω του 2%, γεγονός που επέκρινε επανειλημμένα ο Ντόναλντ Τραμπ όσο ήταν ένοικος του Λευκού Οίκου. Για πολλά χρόνια, οι ΗΠΑ βρίσκονταν στην κορυφή των αμυντικών δαπανών σε σχέση με το ΑΕΠ. Πέρυσι ωστόσο, η Ελλάδα ξεπέρασε την υπερδύναμη με τις δαπάνες της να φθάνουν το 3,8% του ΑΕΠ. Είναι δηλαδή σχεδόν διπλάσιες από ό,τι προβλέπει ο στόχος του ΝΑΤΟ. Για μια χώρα, η οποία επί χρόνια επέβαλλε λιτότητα κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης οι αμυντικές δαπάνες είναι τεράστιες.

Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ελληνικός λαός στηρίζει τις επενδύσεις στην άμυνα, παρά το γεγονός ότι η λιτότητα ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης εξασθένησε το σύστημα υγείας. "Το γεγονός αυτό οφείλεται στο συναίσθημα άμεσης απειλής από την Τουρκία", δηλώνει ο ομότιμος καθηγητής και ειδικός σε ζητήματα ασφαλείας Παναγιώτης Ιωακειμίδης και προσθέτει ότι στην Ελλάδα σχεδόν όλα εξετάζονται κάτω από αυτό το πρίσμα.

Ο έλληνας ειδικός θεωρεί λυπηρό ότι η ελληνική κυβέρνηση διαθέτει τόσο μεγάλα ποσά για την άμυνα, θεωρεί ωστόσο ότι υπό τις παρούσες συνθήκες οι δαπάνες είναι αναγκαίες: "Θα πρέπει να αλλάξουμε τις συνθήκες", προσθέτει εννοώντας ότι οι διαφορές με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν. Όμως ο Παναγιώτης Ιωακειμίδης δεν βλέπει πρόοδο προς αυτή την κατεύθυνση στο άμεσο μέλλον. Τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Ελλάδα, το 2023 είναι χρονιά εκλογών. Ο ομότιμος καθηγητής εκτιμά ότι ο προεκλογικός αγώνας καθιστά δύσκολη την εξεύρεση συμβιβασμού».

«Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες φέρονται να έριξαν πρόσφυγες στη θάλασσα»

Ελληνική ακτοφυλακή, Σάμο, πρόσφυγες, μετανάστες,
Περιοπολία ελληνικής ακτοφυλακής στη ΣάμοΕικόνα: Michael Svarnias/AP Photo/picture alliance

«Το έγκλημα της Σάμου: Δύο μετανάστες είναι νεκροί, ένας επιζών διατυπώνει μια ανήκουστη κατηγορία. Οι έρευνες του Spiegel παραπέμπουν σε μια νέα, κτηνώδη τακτική της ελληνικής ακτοφυλακής», σημειώνει το Spiegel Online με τίτλο «Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες φέρονται να έριξαν πρόσφυγες στη θάλασσα».

Η γερμανική ιστοσελίδα σημειώνει: «Μεταξύ των 36 προσφύγων και μεταναστών που έφθασαν στις 15 Σεπτεμβρίου 2021 με φουσκωτό από τα τουρκικά παράλια στη Σάμο ήταν και ο Σίντι Κέιτα από την Ακτή Ελεφαντοστού και ο Ντινιέ Μαρσιάλ Κουαμού από το Καμερούν. Λίγες μέρες αργότερα τα πτώματά τους ξεβράζονται στις τουρκικές ακτές. Από κοινού με τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ Lighthouse Report, Guardian und Mediapart το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel διεξήγαγε έρευνες για να αποκαλύψει τα αίτια θανάτου των δύο ανδρών. Οι δημοσιογράφοι μίλησαν με περισσότερους από 12 αυτόπτες μάρτυρες, εξέτασαν ιατρικές διαγνώσεις, φωτογραφίες, βίντεο και συνομίλησαν με πληροφοριοδότες από τις ελληνικές αρχές ασφαλείας.

Οι έρευνες δείχνουν ότι έλληνες συνοριοφύλακες μετέφεραν τον Κέιτα και τον Κουαμού στα ανοιχτά και τους πέταξαν στη θάλασσα. Αποδείξεις για αυτό δεν υπάρχουν, παρά μόνο αξιόπιστες ενδείξεις.

Ο Ιμπραήμ από το Καμερούν ήταν αυτόπτης μάρτυρας. Δεν θέλει να αποκαλύψει το όνομά του. Σε εστιατόριο της Σμύρνης διηγείται τι έζησε στην Ελλάδα. Λέει ότι ο ίδιος και οι δύο άνδρες μετά την άφιξή τους στη Σάμο αναζήτησαν καταφύγιο σε κοντινό δάσος, όπου συνελήφθησαν από άνδρες με πολιτικά, οι οποίοι ζήτησαν ενισχύσεις. Στη συνέχεια κουκουλοφόροι τους χτύπησαν και τους επιβίβασαν σε ταχύπλοο, το οποίο τους μετέφερε στα ανοιχτά. Μετά από μισή ώρα έσβησαν τις μηχανές και οι άνδρες πέταξαν στη θάλασσα πρώτα τον Κουαμού, μετά τον Κέιτα και στη συνέχεια και τον Ιμπραήμ.

Η ελληνική ακτοφυλακή απορρίπτει τις κατηγορίες. Αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα καταγράφηκε ένα συμβάν με δύο προσφυγικά σκάφη, σε τουρκικά χωρικά ύδατα, όπου παρενέβη η τουρκική ακτοφυλακή. Στην παρουσία προσφύγων στη Σάμο δεν υπάρχει καμία αναφορά από την πλευρά της ακτοφυλακής.

Το Spiegel συνομίλησε με δύο αξιωματούχους, οι οποίοι γνωρίζουν καλά πως δρουν οι συνοριοφύλακες. Δεν θέλουν να δουν τα ονόματά τους δημοσιευμένα. Σύμφωνα με τους υπαλλήλους πράγματι η ακτοφυλακή πετά πρόσφυγες στη θάλασσα. Αυτή η τακτική εφαρμόζεται κυρίως σε μικρές ομάδες προσφύγων. Επιπλέον για την αγορά διασωστικών λεμβών απαιτείται δημόσιος διαγωνισμός και ένας μεγάλος αριθμός λεμβών ενδέχεται να προκαλέσει δυσάρεστα ερωτήματα.

Ο Ιμπραήμ λέει ότι όταν αγωνιζόταν μέσα στη θάλασσα για να επιζήσει ορκίστηκε να διηγηθεί τι του συνέβη. Έλληνες δικηγόροι προετοιμάζουν τώρα μια προσφυγή σε τοπικό δικαστήριο. Την ίδια στιγμή τούρκοι συνάδελφοί τους έχουν ήδη προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στέφανος Γεωργακόπουλος