1. رفتن به محتوا
  2. رفتن به مطالب اصلی
  3. رفتن به دیگر صفحات دویچه وله
تجارتآسیا

صرافان افغانستان به اعتصاب کاری پایان دادند

۱۴۰۱ اردیبهشت ۲۶, دوشنبه

کمیسیون صرافان افغانستان اعلام کرد که اعتصاب کاری صرافی های این کشور روز دوشنبه پایان یافته است. صرافان یک روز قبل به دلیل افزایش هزینه ها برای تمدید جواز کاری شان از سوی اداره طالبان، دست به اعتصاب کاری زدند.

https://p.dw.com/p/4BMaX
نمایی از سرای شهزاده در کابل
نمایی از سرای شهزاده در کابلعکس: AP

با اعلام اعتصاب کاری صرافان در افغانستان، قیمت اسعار خارجی در این کشور به صورت چشمگیری افزایش یافت، اما روز دوشنبه بنابر آمار سرای شهزاده، بزرگترین بازار تبادله اسعار در این کشور، دوباره روند قبلی را به خود گرفت.

مرتبط:  اعتصاب صرافان و بسته شدن مارکت های تبادله اسعار در افغانستان

زمانی که طالبان در ماه آگست سال گذشته دوباره به قدرت بازگشتند، سیستم رسمی بانکی در افغانستان تقریباً فروپاشید. از آن زمان به بعد، صرافان نقش اصلی را در بازار تبادله اسعار و انتقالات نقدی غیررسمی بازی می کنند.

صرافان حتی به بازرگانان بزرگ و کوچک وام می دهند. صرافان نقش مهمی را در تامین نیاز مالی بسیاری از جمعیت افغانستان دارند؛ کشوری که پس از دو دهه ماموریت نظامی امریکا و ناتو، با بازگشت طالبان در بحران انسانی و اقتصادی عمیقی فرو رفته است.

تجمع مردم برای گرفتن پول در برابر یکی از بانک های افغانستان
تجمع مردم برای گرفتن پول در برابر یکی از بانک های افغانستانعکس: Bernat Armangue/AP/picture alliance

عبدالرحمن زیرک، سخنگوی کمیسیون صرافان افغانستان به خبرگزاری فرانسه گفت: «امروز بازارهای تبادله اسعار در سراسر افغانستان دوباره باز هستند.» وی اضافه کرد: «آنها (رهبران طالبان) درخواست کردند که بازارها را باز کنیم و مشکلات ما را به طور کامل حل می کنند.»

مرتبط:  بانک مرکزی افغانستان ده میلیون دالر را لیلام می کند

صرافان پول در کابل و دیگر شهرها، از جمله هرات و قندوز، روز یکشنبه پس از آنکه بانک مرکزی هزینه صدور مجوز برای آنها را از ۳۰۰ هزار افغانی به پنج میلیون افغانی (۵۶۰۰۰ دالر) افزایش داد، دست به اعتصاب زدند.

زیرک گفت که بانک مرکزی همچنین به صرافان گفته که باید انتقالات پولی را آنلاین انجام دهند و برای دسترسی و اجازه این فعالیت باید حداقل ۵۰ میلیون افغانی داشته باشند. زیرک افزود که کمیسیون صرافان روز سه شنبه با وزارت مالیه و رئیس بانک مرکزی افغانستان دیدار خواهد کرد.

کارشناسان به این باور هستند که طالبان این دستور تازه را به خاطر جلوگیری از انتقالات پولی و کمک مالی به گروه های شبه نظامی و مخالفان شان صادر کرده اند.

بسیاری از کشورهای خارجی، ادامه روند کمک مالی به افغانستان را به تضمین حقوق بشر توسط رژیم طالبان و جلوگیری از فعالیت گروه های تروریستی بین المللی در این کشور مشروط کرده اند.

صرافان: ما توانایی پرداختن مبالغ تعیین شده از سوی طالبان را نداریم
صرافان: ما توانایی پرداختن مبالغ تعیین شده از سوی طالبان را نداریمعکس: Haroon Sabawoon/AA/picture alliance

پس از آنکه امریکا به صورت عجولانه از افغانستان خارج شد و طالبان دوباره به قدرت رسیدند، میلیاردها دالر از دارایی های افغانستان در خارج مسدود شد. بازار ارز در افغانستان برای چندین ماه ناآرام و پر از نوسانات بود.

از آن زمان به بعد، این کشور با کمبود شدید ارز خارجی از جمله دالر روبرو شده است؛ زیرا کمک ‌کنندگان بین‌المللی نیز از دادن پول به افغانستان تحت حاکمیت طالبان خودداری می کنند. کمک ‌های بزرگ اقتصادی به افغانستان برای دو دهه در طول حضور غرب در این کشور همواره جریان داشت و بخش بزرگی از بودجه مصرفی این کشور را تشکیل می داد.