1. رفتن به محتوا
  2. رفتن به مطالب اصلی
  3. رفتن به دیگر صفحات دویچه وله

تلاش طالبان برای تماس و دعوت چهره های سیاسی به افغانستان

شکیلا ابراهیم‌خیل
۱۴۰۱ خرداد ۱, یکشنبه

طالبان لایحه کاری کمیسیون ویژه برای تماس و دعوت چهره های سیاسی به افغانستان را اعلام کردند. این کمیسیون می گوید مقام های که برگردند کارت مصونیت دریافت می کنند.

https://p.dw.com/p/4BhPT
Afghanistan Taliban-Vertreter führen in Doha Gespräche mit US-amerikanischen und europäischen Delegierten
عکس: Stringer/REUTERS

به نظر می رسد طالبان تلاش های جدی را برای  تماس و دعوت چهره های سیاسی و مقام های حکومت پیشین آغاز کرده اند. به همین منظور این گروه کمیسیون ویژه ای را برای تماس و دعودت چهره های سیاسی و مقام های حکومت پیشین ایجاد کرده است. این کمیسیون از سوی شهاب الدین دلاور، سرپرست وزارت معادن و پترولیم طالبان رهبری می شود و اکثر وزیران کابینه سرپرست طالبان اعضای این کمیسیون اند.

به روز شنبه (۲۱ ماه می ) لایحه پانزده ماده یی کمیسیون تماس و دعوت چهره های سیاسی و مقام های پیشین حکومت افغانستان همگانی و این کمیسیون رسماً به کار آغاز کرده است. کمیسیون ویژه طالبان برای تماس با شخصیت ها٬ از تمامی مقام ها و مامورین بلند پایه دولت پیشین خواسته است که به افغانستان برگردند.

بیشتر بخوانید: هزاره‌های افغانستان پس از برگشت طالبان در ترس به سر می‌برند

شهاب الدین دلاور، رئیس کمیسیون تماس و دعودت چهره های سیاسی  گفته است « پیام ما برای تمام شخصیت های افغان این است که این کشور شان است و آنان می‌توانند به این کشور بیایند و از تمام امتیازات بهره گیرند.»

در یکی از ماده های لایحه کاری این کمیسیون طالبان آمده است که مقام های حکومت پیشین از جمله اعضای پارلمان و مجلس سنا شامل عفو عمومی اند و در صورت لزوم از سوی استخبارات طالبان برای شان محافظ استخدام می شود. افزون براین، این کمیسیون گفته است که هریک از مقام های نظامی پیشین به شمول جنرالان نظامی و افسران پولیس که دست از مخالفت با «حکومت طالبان» بردارند، شامل این روند اند. طالبان تاکید کرده اند که برای سیاسیونی که به افغانستان برگردند کارت های مصونیت داده خواهد شد.

بیشتر بخوانید: چهره‌های سیاسی و مقام‌های سابق در نشست انقره چه تصمیمی گرفتند؟

هرچند کمیسیون ویژه تماس و دعوت چهره های سیاسی و مقام های حکومت پیشین به گونه رسمی تایید نکرده است که آیا با مقام های پیشین تماسی گرفته اند یا نه، اما چندی پیش انس حقانی یکی از اعضای این کمیسیون تماس و دعوت شخصیت های سیاسی گفته بود که نزدیک به پنجاه تن از مقام های حکومت پیشین به شمول چند وزیر به افغانستان بر گشته اند. حقانی از این مقام های حکومت پیشین که گو یا برگشته اند، نام نبرد.

پس از تسلط طالبان در افغانستان، دو چهره حکومت پیشین از جمله حامد کرزی رئیس جمهور پیشین افغانستان و عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه حکومت پیشین در افغانستان باقی مانده اند که طالبان هردو را ممنوع الخروج کردند. سرانجام عبدالله عبدالله برای تعطیلات عید و بازدید خانواده اش به هندوستان رفت و دوباره برنگشت. اما حامد کرزی هنوز هم به گونه ای در حبس خانگی بسر می برد و اجازه بیرون شدن از افغانستان را ندارد.

بیشتر بخوانید: جبهه مقاومت از مشورت برای تشکیل شورای رهبری خبر می‌دهد

از سوی دیگر قرار است طالبان در مورد بازگشت چهره های سیاسی به افغانستان نشستی را بر گزار کنند. سخنگوی این گروه چندی پیش از احتمال برگزاری نشستی زیر نام "مجمع افغان ها" خبر داده بود. اخیراً برخی از رسانه ها از زبان جمال ناصر غروال دیپلومات طالبان در مسکو نگاشته بودند که در این نشست اشرف غنی، رئیس جمهور پیشین نیز دعودت شده است، اما این دیپلومات طالبان دوباره سخنانش را تصحیح کرده و گفت که اشرف غنی در این نشست مجمع افغانان دعودت نشده است بلکه می تواند مانند یک شهروند عادی شرکت کند. تاکنون در باره چگونگی و زمان برگزاری این مجمع افغان ها، که به باور برخی همان لویه جرگه است، جزئیات بیشتر در دست نیست.

مخالفان سیاسی طالبان ایجاد چنین کمیسیون را برای دعوت چهره های سیاسی از سوی طالبان تبلیغی بیش نمی دانند. آنان از چگونگی فرمان عفو طالبان نیز انتقاد کرده و می گویند که با وجودی که این گروه همزمان با تسلط افغانستان فرمان عفو عمومی را اعلام کرد، اما دیده شد که بسیاری از مقام ها و کارمندان حکومت پیشین را شناسایی کرده و زندانی می کنند.