1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Σύνοδος ΕΕ: Χωρίς πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

31 Μαΐου 2022

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έφτασαν σε πολιτική συμφωνία, η οποία θα μπορούσε να περιορίσει κατά 90% τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και πετρελαιοειδών έως το τέλος του έτους.

https://p.dw.com/p/4C57n
Βίκτορ Όρμπαν, Εμανουέλ Μακρόν, Ξαβιέ Μπέτελ
Ο Βίκτορ Όρμπαν συνομιλεί με Εμανουέλ Μακρόν και Ξαβιέ ΜπέτελΕικόνα: Olivier Matthys/AP Photo/picture alliance

Το έκτο πακέτο κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας κατέδειξε με τον πλέον σαφή τρόπο τα όρια, στα οποία μπορούν να φτάσουν οι Ευρωπαίοι. Δηλαδή θα είναι εξαιρετικά δύσκολο αν όχι αδύνατο από εδώ και πέρα να δούμε άλλο πακέτο κυρώσεων γιατί αυτές άρχισαν να αγγίζουν ζωτικά οικονομικά συμφέροντα κρατών μελών. Κι αυτό γιατί η εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα της Ρωσίας είναι διαφορετικά για κάθε χώρα.

Μετά την πολιτική συμφωνία το έκτο πακέτο κυρώσεων αναμένεται να οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες, ενώ εκτός από την πλήρη εξαίρεση της Ουγγαρίας, η οποία θα συνεχίσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο, μεταβατική περίοδος διάρκειας μέχρι δύο ετών αναμένεται να πάρουν και άλλες χώρες, όπως η Σλοβακία, η Τσεχία και ίσως η Βουλγαρία με την Κροατία.

Εκτός από το πετρέλαιο το έκτο πακέτο περιλαμβάνει κι άλλες κυρώσεις όπως την κατάργηση των συναλλαγών μέσω του συστήματος SWIFT για τρεις ρωσικές τράπεζες που δεν ήταν στις προηγούμενες κυρώσεις, καθώς και τον αποκλεισμό τριών μεγάλων ρωσικών κρατικών ραδιοτηλεοπτικών φορέων, οι οποίοι δεν θα επιτρέπεται να διανέμουν το περιεχόμενό τους στην ΕΕ.

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σολτς για Ουκρανία και ενεργειακή κρίση

Μητσοτάκης, Σολτς, Ουρκανία, Τουρκία
Ο Κ Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο για την τουρκική προκλητικότητα Εικόνα: Ludovic Marin/AFP/AP/picture alliance

Η σημερινή συνεδρίαση περιλαμβάνει δύο σημαντικά ζητήματα, τις τιμές ηλεκτρικές ενέργειας και τον κίνδυνο παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης. Σε σχέση με τις τιμές ενέργειες, σήμερα και παρά τις πιέσεις των χωρών του νότου για επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου, δεν αναμένονται αποφάσεις. Κι αυτό γιατί αντιδρούν χώρες του Βορρά, ενώ θα πρέπει να υπάρξει προηγουμένως και συμφωνία με τρίτες χώρες παραγωγούς για την επιβολή του πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου. Τέλος, σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση, οι προσπάθειες επικεντρώνονται σε μια συνεννόηση με την Μόσχα ώστε να επιτρέψει την εξαγωγή δημητριακών από την Ουκρανία μέσω των ουκρανικών λιμανιών.

Η στήριξη στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση ήταν τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν σήμερα το πρωί στις Βρυξέλλες, στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Γερμανό Καγκελάριο, Όλαφ Σόλτς. Εκτός από τα παραπάνω θέματα, σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον καγκελάριο της Γερμανίας αναλυτικά και για την τουρκική προκλητικότητα (παραβιάσεις, υπερπτήσεις) και για την επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας που υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες