1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

«Ναι» στην περιορισμένη είσοδο της COSCO στο Αμβούργο

26 Οκτωβρίου 2022

Η απόφαση ελήφθη. Το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο έδωσε πράσινο φως για μια περιορισμένη συμμετοχή του κρατικού κινεζικού ναυτιλιακού ομίλου COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου.

https://p.dw.com/p/4IhbG
Λιμάνι του Αμβούργου
Το λιμάνι του ΑμβούργουΕικόνα: intern + HHLA Presse/Thies Rätzke

Το σχήμα συμμετοχής της COSCO ήταν λίγο-πολύ γνωστό τις τελευταίες ημέρες: αντί του αρχικώς προβλεπόμενου μεριδίου που θα ανερχόταν 35%, τελικά επετράπη στον κινεζικό κολοσσό, που δραστηριοποιείται χρόνια και στο λιμάνι Πειραιά, να λάβει χαμηλότερο μετοχικό μερίδιο της τάξης 24,9% στον όμιλο γερμανικό όμιλο διαχείρισης λιμένων HHLA. 

Αυτό το ποσοστό συμμετοχής μάλιστα δεν θα μπορεί να ξεπεραστεί μελλοντικά χωρίς επαναδιαπραγμάτευση. Επίσης η COSCO δεν θα διαθέτει δικαίωμα βέτο για αποφάσεις στρατηγικού χαρακτήρα ή επιλογής προσωπικού.

Σοβαρές αντιδράσεις και επιφυλάξεις 

 Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ
Ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ ΣταϊνμάιερΕικόνα: Silas Stein/dpa/picture alliance

Πάντως η όλη συμφωνία  για την εισχώρηση της COSCO στο λιμάνι του Αμβούργου, που συγκαταλέγεται στις κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας, προκάλεσε τριγμούς εντός τις συγκυβέρνησης, με τον Πράσινο υπ. Οικονομίας και Ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ να προειδοποιεί για τον «κίνδυνο νέων εξαρτήσεων». 

Σύμφωνα με την επικεφαλής της Επιτροπής Άμυνας του γερμανικού κοινοβουλίου Μαρί Άγκνες Στρακ Τσίμερμαν από τους Φιλελευθέρους η συμφωνία με την COSCO, ακόμη κι αν προβλέπεται περιορισμένη συμμετοχή της στο λιμάνι του Αμβούργου, είναι «λάθος». Όπως είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων σε «καιρούς μεγάλης αβεβαιότητας» δεν είναι ορθό να γίνονται συμβιβασμοί με μια κρατική κινεζική εταιρεία. 

Και ο Σοσιαλδημοκράτης Γερμανός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ προειδοποίησε χθες βράδυ μέσω της δημόσιας τηλεόρασης ARD για το ενδεχόμενο «μεγάλης εξάρτησης από την Κίνα». Από την πλευρά του, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Φρίντριχ Μερτς έθεσε το ερώτημα κατά πόσο, εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία και δεδομένων της σκιώδους σχέσης Ρωσίας-Κίνα, είναι ορθό να δίνεται πρόσβαση σε τόσο κρίσιμες υποδομές της Γερμανίας σε μια τέτοια χώρα.

Επικριτικός απέναντι στη συμφωνία εμφανίζεται όμως και ο Μαρσέλ Φράτσερ, επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW): «Η νυν γερμανική κυβέρνηση επαναλαμβάνει λάθη των προκατόχων της με το να προτάσσει μικροοικονομικά συμφέροντα μπροστά στην μακροπρόθεσμη ευημερία και σταθερότητα», ανέφερε στο πρακτορείο Reuters.

Προσεχώς ο Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο

Κριστιάνε Χόφμαν
Η αν. κυβερνητικη εκπρόσωπος Κριστιάνε ΧόφμανΕικόνα: Wolfgang Kumm/picture alliance/dpa

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο για σύντομη επίσκεψη, την πρώτη του στην Κίνα από τότε που ανέλαβε τα ηνία της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την αν. εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης Κριστιάνε Χόφμαν κατά το σημερινό κυβερνητικό μπρίφινγκ «το ταξίδι του Γερμανού καγκελάριου δεν σχετίζεται με τις αποφάσεις για την COSCO». Μετά από επίμονες ερωτήσεις δημοσιογράφων μάλιστα, τόνισε ότι κατά την άποψη της γερμανικής κυβέρνησης η συμμετοχή της COSCO δεν δημιουργεί ανησυχία για θέματα στρατηγικής ασφάλειας.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι κατά τα 16 χρόνια της θητείας της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ από το 2005 έως το 2021 οι γερμανοκινεζικές σχέσεις γνώρισαν μεγάλη άνθηση. Η νυν συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών-Πρασίνων-Φιλελευθέρων εμφανίζεται πιο συκρατημένη απέναντι στην Κίνα, ενώ η υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ έχει θέσει εμφατικά ζητήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων μειονοτήτων (περίπτωση μειονότητας Ουιγούρων) στην Κίνα.

Δήμητρα Κυρανούδη, Βερολίνo

Παράλειψη επόμενης ενότητας Ανακαλύψτε περισσότερα

Ανακαλύψτε περισσότερα