1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

تیراندازی به تجمعات؛ کشته شدن دو جوان در کامیاران و سنندج

۱۴۰۱ آبان ۲۴, سه‌شنبه

اعتراضات با مسدود کردن خیابان‌ها و روشن کردن آتش ادامه دارد. به جمعیت در ایستگاه متروی تهران گلوله ساچمه‌ای شلیک شد. در بوکان معترضان به سمت فرمانداری حرکت کردند. رسانه‌های دولتی اعتصاب مغازه‌دارها را به ترس نسبت دادند.

https://p.dw.com/p/4JZb1
Protest im Iran
عکس: Twitter

با تاریک شدن هوا، تجمعات خیابانی در شهرهای مختلف شدت گرفته‌اند. ویدئوهایی از تهران، شیراز، اراک، اصفهان، ایذه، مشهد، همدان، کرمانشاه، تبریز، قزوین وچندین شهرهای کردنشین هم‌رسانی شده‌اند که معترضان را در خیابان‌ها با شعارهای تند ضد حکومتی نشان می‌دهند. در ایستگاه متروی دروازه دولت با تفنگ ساچمه‌زن به مصاف مردم رفتند. یک شاهد عینی که به صورت سطحی زخمی شده، به دویچه وله گفت: «همه از پله روی هم افتادند و کسانی که پایین‌تر بودند، آسیب جدی دیدند.»

معترضان تهرانی در داخل واگن‌های مترو نیز شعارهایی از قبیل "امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه" سر دادند.

معترضان با نصب پارچه‌‌نوشت‌هایی در یادبود آبان خونین در بزرگراه‌ها، بنر تبلیغاتی تیم ملی فوتبال در پل جنت‌آباد را به آتش کشیدند. 

خبرگزاری هرانا ویدئویی از تظاهرات مردم شیراز را همرسانی کرده که صدای تیراندازی در آن شنیده می‌شود.

شبکه حقوق بشر کردستان از مواجهه نیروهای ضد شورش و بسیج سپاه با معترضان در شهرهای مهاباد، بوکان، سقز، سنندج، کامیاران و کرمانشاه خبر داد. 

این شبکه می‌نویسد در کرمانشاه نیز پس از اعتصاب گسترده بازاریان و با تاریک شدن هوا، مردم محلات مختلف از جمله نوبهار، میدان رفعتیه و فردوسی به خیابان آمدند: «در شهر صدای تیراندازی شنیده می‌شود.»

سازمان حقوق بشری "هه‌نگاو" نیز با تایید تیراندازی و شلیک اشک آور به معترضان کرمانشاهی در بلوار نوبهار، ویدئویی را همرسانی کرده که  ادامه مقاومت مردمی در شهر بوکان و حرکت جمعیت زیادی از معترضان به سمت ساختمان فرمانداری را نشان می‌دهد. هه‌نگاو هم‌چنین نوشت: «در جریان مقاومت مردمی بوکان و در نتیجه درگیری نیروهای سرکوبگر با مردم، سرهنگ پاسدار رضا الماسی کشته شد.» 

در خیابان‌های ارومیه، قروه، روانسر و جوانرود نیز  تظاهرات ضدحکومتی ادامه دارد. به گزارش "هه‌نگاو" دو جوان معترض در کامیاران و سنندج بر اثر شلیک مستقیم ماموران جان باخته‌اند.

خبرگزاری "کردپا" نیز ویدئوهایی را هم‌رسانی کرده که نشان می‌دهد معترضان در سنندج و سقز و مهاباد خیابان‌ها را با آتش زدن وسایل مسدود کرده و شعار "مرگ بر دیکتاتور" سر می‌دهند. کردپا می‌نویسد نیروهای سرکوبگر در سقز به سوی معترضان تیراندازی و اعتراضات در خیابان‌ها و محلات این شهر ادامه دارد.

ادعای رسانه‌های دولتی: تعطیلی مغازه‌ها از ترس بود

ویدئوهای شبکه‌های اجتماعی اعتصاب بازار و بسته بودن مغازه‌ها در ده‌ها شهر را مستند کرده‌اند اما خبرگزاری‌های دولتی مهر و ایسنا کوشیده‌اند این واقعیت را در لفاف دیگری ارائه دهند. آنها در گزارشی مدعی شده‌اند که اکثر کسب و کارها در محدوده مرکز شهر و بازار، تا ظهر مشغول فعالیت روزانه بودند و از ترس تهدیدها نیمه تعطیل شدند.

ایسنا اعتصاب و پایین بودن کرکره مغازه‌ها در محدوده ملاصدرا، امیرآباد، امین حضور و پاساژ علاءالدینرا ناشی از "حفظ امنیت منطقه و جلوگیری از تخریب و زیان مالی" دانسته و در عین حال از غیاب ماموران پلیس در کانون‌‌های تجمعات خبر داده است. در این گزارش ادعا شده که افرادی با موتور رد می‌شدند و "فریاد می‌زدند هر مغازه‌ای باز باشه آتیش میزنیم."

 مهر نیز نوشته که بررسی‌های میدانی نشان داد که علت تعطیلی بسیاری از معازه‌ها در مرکز شهر و محدوده بازار بزرگ، "ترس از توحش، تحریق و تخریب عده قلیلی از اغتشاشگران" بوده نه چیزی دیگر.

بیانیه همبستگی کانون نویسندگان با جنبش آزادیخواهانه

کانون نویسندگان ایران با گرامیداشت یاد قربانیان اعتراضات ۹۸ و خیزش اعتراضی جاری ، همبستگی خود را با جنبش آزادیخواهانه اعلام کرد.

بیانیه این کانون شاخص‌هایی چون سرکوب جنبش زنان در اسفند ۵۷، حمله به کردستان، برچیدن مطبوعات مستقل، "مضحکه انقلاب فرهنگی"، کشتار کوی داتشگاه، کشتار ۸۸، سرکوب معترضان دی ۹۶، شلیک به هواپیمای مسافربری و یورش به مردم بی‌آب خوزستان را برگ‌هایی اندک از سیاهه سرکوب‌گری حاکمیت خوانده و تاکید کرده که در رزم مشترک کنونی که از درد مشترک ناشی شده، همراه مردمی است که حق بی چون و چرا برای بیان آزادانه اعتراض دارند.

حمایت سندیکای نیشکر هفت تپه از فراخوان عمومی آبان

سندیکای کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه نیز با شعار "زن، زندگی، نان، کار، آزادی" از فراخوان عمومی آبان پشتیبانی کرده است. علی‌محمد جهانگیری، زندانی سیاسی سابق، پژوهشگر و فعال کارگری در کانال تلگرامی خود با اعلام این همبستگی نوشت: «لازم است همگی ما در راه رهایی قدم برداریم و با سر دادن شعار زندانی سیاسی آزاد باید گردد، توان خود را برای آزاد کردن همرزمان اسیر شده به نمایش بگذاریم.»