1. پرش به گزارش
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

خیزش مردمی؛ اعتراض و اعتصاب از تهران تا بوکان

۱۴۰۱ آبان ۲۶, پنجشنبه

مقام‌های امنیتی و سیاسی جمهوری اسلامی سعی در القای فروکش‌کردن اعتراضات دارند. خبرهای رسیده از شهرهای مختلف ایران اما از تداوم اعتراضات و اعتصابات حکایت دارند. به گفته یک مقام حکومتی "اعتراضات متوجه رأس نظام است".

https://p.dw.com/p/4JfqC
اجتماع مردم سنندج در مراسم خاکسپاری یکی از جانباختگان
اجتماع مردم سنندج در مراسم خاکسپاری یکی از جانباختگانعکس: UGC

در سومین روز از فراخوان عمومی به اعتراض و اعتصاب در سالگرد خیزش عمومی سال ۱۳۹۸، شماری از شهرهای ایران دوباره صحنه تظاهرات و بسته‌شدن بازارها و مغازه‌ها هستند.

عکس‌ها و تصاویری که از برخی شهرهای کردستان در شبکه‌های اجتماعی پخش و نشر شده‌اند از تشنج و ناآرامی به ویژه در بوکان و سنندج حکایت دارند.

در بوکان مراسم خاکسپاری سالار مجاور به اجتماع و تظاهرات بزرگ مردم شهر منجر شد. آنها از جمله شعار "مرگ بر خامنه‌ای" سر دادند. بستن‌ مسیرها و تیراندازی  ماموران هم مانع ورود شماری از مردم به درون ساختمان شهرداری نشد. آنها بخشی از اسناد و مدارک و کاغذهای درون شهرداری را از پنجره‌ها به بیرون پرتاب کردند.

سالار مجاور یکی از جانباختگان حمله ماموران به تظاهرات مردم بوکان در روز چهارشنبه بود. در همین روز دانیال پابندی، یک نوجوان سقزی نیز در این شهر به  ضرب گلوله ماموران حکومتی جان باخت. روز پنجشنبه، شماری از مردم که برای ابراز اعتراض و اندوه به کشتن دانیال به خیابان‌ها آمده بودند، جاده سقز- بانه را مسدود کردند.

علاوه بر بوکان و سقز خبرها و تصاویر منتشرشده از سنندج نیز از التهاب و ناآرامی در این شهر حکایت دارند.

 

در سنندج مراسم گرامی داشت چهلم ۴ جانباخته  این شهر، داریوش علیزادە، پیمان منبری، محمد امینی، یحیی رحیمی در قبرستان سنندج با شعار: “کردستان کردستان، گورستان فاشیستان” برگزار شد. بعد از پایان این مراسم مردم در داخل شهر اعتراضات خود را از سر گرفتند.

در اصفهان نیز در مراسم چهلم احمد شکرالهی شماری از مردم شرکت کردند و شعارهای زن زندگی آزادی سر دادند

کشته‌شدن تعدادی از مردم ایذه در تظاهرات روز چهارشنبه که مورد حمله دو موتورسوار مسلح قرار گرفتند نیز همچنان با ابراز انزجار مردم و شخصیت‌های سیاسی و اجتماعی روبرو است. به خصوص مرگ پسر ده ساله کیان پیرفلک موجی از تاثر و تنفر برانگیخته است. او که  سوار بر خودروی پدرش در راه خانه هدف گلوله نیروهای حکومتی قرار گرفت. رسانه‌های وابسته به حکومت تلاش می‌کنند کشته‌شدن کیان را "گروه‌های تروریستی" نسبت دهند. خانواده کیان اما در ویدئوی دردناکی که از پیکر فرزندشان گرفته‌اند، تأیید کردند که کیان توسط مأموران امنیتی حکومت کشته شده است.

کتانه افشار نژاد، بازیگر سریال «جیران» در اعتراض به کشته شدن کیان پیرفلک، کودک ۱۰ ساله، در اعتراضات ایذه حجاب از سر برداشت و پیامی تاثرانگیز روی اینستاگرام خود منتشر کرد:

علی کریمی، چهره معروف فوتبال ایران،  در ارتباط با کشته‌شدن کیان توئیتی منتشر کرده و نوشته است: «کیان! ایران رو پس می‌گیریم».

در این میان، بازداشت‌ها نیز همچنان ادامه دارد.  تازه‌ترین خبرها در این باره از بازداشت مادر و پدر و برادر پژمان قلیپور، خواهر ابراهیم کتابدار و همسرش و دایی پویا بختیاری و همسرش در روزهای گذشته حکایت دارند.

 

"رأس نظام هدف قرار گرفته است"

اعتصاب بازارها و مغازه‌ها در شمار متعددی از شهرهای ایران نیز در خبرها و تصاویر منتشرشده در شبکه‌های اجتماعی بازتاب گسترده‌ای داشته است. شیراز، تهران، یزد، کرمان، مرودشت و کرمانشاه و گرگان از جمله این شهرها هستند. در تهران معاون سردار قاسم رضایی، معاون فرمانده نیروی انتظامی صبح پنجشنبه با "مسوولان، روسای اتحادیه ها و هیات امنای بازار تهران" دیدار داشت و با آنها از لزوم "بازماندن بازار" و "خنثی‌کردن توطئه دشمنان در تعطیل بازار" سخن گفت. این در حالی است که در روزهای گذشته رسانه‌های نزدیک به حکومت یا مانع بسته‌شدن بازارها می‌شدند یا آن را نتیجه تحریک و تهدید معترضان می‌دانستند.

روز پنجشنبه در حالی که دوباره دامنه اعتراضات رو به گسترش بود، مجدداَ هم فرمانده سپاه و هم عضو ارشد شورای تشخیص مصلحت دوباره کوشیدند اعتراضات را به اقلیت کوچک و خطگرفته از خارج از کشور ربط دهند و آنها را ناشی از دشمنی با "پیشرفت‌های جمهوری اسلامی" معرفی کنند: سردار  حسین سلامی  فرمانده سپاه نیز در ادامه سخنرانی‌های قبلی‌اش دوباره کوشید اعتراضات را رو به خاموشی معرفی کند و کسانی را که به آنها می‌پیوندند با ارعاب و تهدید زنهار دهد. او گفت: «فکر می‌کنند با به صحنه آوردن عده کمی فریب خورده می‌توانند یک انقلاب با شکوه را در معرض آسیب قرار دهند / هر کسی صدای بنده را می‌شنود بداند که فریادهای دشمن، فریادهای شیطان است؛ به جنگ خدا و رسول آمده‌اند.»

حسین صفار هرندی، مشاور ارشد سپاه پاسداران و عضو شورای تشخیص مصحلت نظام نیز اذعان کرد که اعتراضات که او آنها را "فتنه" خواند مستقیما راس نظام را نشانه رفته‌اند «همه تیرها به سمت رهبری نشانه رفته و دهان‌ها وقتی گشوده می‌شود الفاظ رکیکی می‌شنویم که تا به حال سابقه نداشته است».