1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Ταϊλάνδη, η Μέκκα της κάνναβης

18 Ιανουαρίου 2023

Από χώρα με αυστηρότατη νομοθεσία μετατράπηκε σε Ελντοράντο για χρήστες κάνναβης. Μένει να ψηφιστεί και ο νόμος. Μέχρι τότε υπάρχει σχετικός οδηγός πλεύσης για τους τουρίστες.

https://p.dw.com/p/4M1Ey
Ταϊλάνδη / προϊόντα κάνναβης
Για κάθε γούστοΕικόνα: Carola Frentzen/dpa/picture alliance

Μισή ντουζίνα ποικιλίες «χόρτων» είναι προσεκτικά τοποθετημένες σε έναν κομψό μεταλλικό πάγκο. Τα ονόματά τους εξάπτουν τη φαντασία, όπως Painkiller, Gorilla Burger ή Mango Sunset Haze. Η τρέλα για τα καταστήματα κάνναβης στην Ταιλάνδη, που έχουν ξεφυτρώσει σαν μανιτάρια σε όλη τη χώρα το τελευταίο καιρό, δεν γνωρίζει όρια. Είτε πρόκειται για ντόπιους, είτε για τουρίστες, είτε για ξένους που ζουν εκεί. «Όλα τα προϊόντα μας καλλιεργούνται εδώ στην Ταϊλάνδη, γεγονός που βοηθάει πραγματικά την οικονομία», λέει ένας πωλητής στο κομψό κατάστημα The Dispensary στην Μπανγκόκ.

«Βοηθά τον τουρισμό και την οικονομία»

Ταϊλάνδη / καλλιέργεια κάνναβης
Χαράς ευαγγέλια για καλλιεργητές του φυτού στην ΤαϊλάνδηΕικόνα: Lauren DeCicca/Getty Images

Από τότε που η κυβέρνηση νομιμοποίησε αιφνιδιαστικά την κάνναβη τον περασμένο Ιούνιο, το πρώην Σιάμ έχει γίνει η νέα Μέκκα για τους χρήστες μαριχουάνας από όλο τον κόσμο. Τα ονόματα των αμέτρητων καταστημάτων τα λένε όλα: Cannabangka, Cannabis Twins, The Chillax, Ministry of High και Fat Buds Weed Shop, για να αναφέρουμε μόνο μερικά. Η παλέτα κυμαίνεται από μάλλον αμφιβόλου φήμης καταγώγια ως αριστοκρατικά εξειδικευμένα καταστήματα. Ενώ πριν όποιος έπαιρνε έστω και μια τζούρα από ένα Joint στην Ταϊλάνδη κινδύνευε με ποινή φυλάκισης, τώρα οι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να καπνίζουν Σε άλλες χώρες, όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία ή η Σιγκαπούρη ωστόσο η κατοχή κάνναβης μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνια φυλάκιση ή ακόμη και σε θανατική ποινή. «Η τρέχουσα νομική κατάσταση βοηθά τον τουρισμό, που αργεί να ανακάμψει μετά την πανδημία», λέει ο Τόμας, ένας Γερμανός που μετανάστευσε στην Μπανγκόκ πριν από 20 χρόνια. «Το ξαφνικό άνοιγμα δείχνει πόσο μοναδική είναι η Ταϊλάνδη. Στην Ευρώπη η κάνναβη συζητείται εδώ και δεκαετίες, ενώ εδώ η νομική κατάσταση μπορεί να αλλάξει εν μιά νυκτί, στη συγκεκριμένη περίπτωση θετικά».

Ταϊλάνδη / Παγκόσμια Ημέρα Κάνναβης
Η χρήση από άτομα κάτω των 20 απαγορεύεταιΕικόνα: Lauren DeCicca/Getty Images

Και επειδή οι κανόνες συνεχώς προσαρμόζονται και ο σχετικός νόμος βρίσκεται ακόμη σε φάση διαβούλευσης στο κοινοβούλιο, το υπουργείο Υγείας δημοσίευσε τώρα έναν οδηγό για την κάνναβη. Ο οδηγός έχει τίτλο «Δέκα πράγματα που πρέπει να γνωρίζουν οι τουρίστες για την κάνναβη στην Ταϊλάνδη». Τα γραφεία τουρισμού των επιμέρους επαρχιών έχουν λάβει εντολή να τον διανείμουν. Ο οδηγός έχει ως στόχο να βοηθήσει τους τουρίστες να γνωρίσουν και να προσαρμοστούν σε αυτό το περιβάλλον, να κατανοήσουν τι επιτρέπεται και τι παραμένει παράνομο. Ίσως ο πιο σημαντικός κανόνας είναι ότι τα προϊόντα κάνναβης δεν επιτρέπεται να καταναλώνονται από άτομα κάτω των 20 ετών.Στη Γερμανία οι ειδικοί λένε ότι ιδίως οι νέοι κινδυνεύουν από σημαντικές επιπτώσεις για την υγεία τους από την τακτική κατανάλωση.Τα προϊόντα απαγορεύονται επίσης για έγκυες ή όσες θηλάζουν, εκτός εάν βρίσκονται υπό ιατρική φροντίδα. Επίσης δεν επιτρέπεται η μεταφορά σπόρων ή τμημάτων του φυτού κάνναβης προς ή από την Ταϊλάνδη για προσωπική χρήση. «Αλλά όσο η μαριχουάνα παραμένει στη χώρα, οι πελάτες μπορούν βασικά να αγοράζουν όση ποσότητα θέλουν», λέει ο Αντρέ, ο Ρωσοκαναδός ιδιοκτήτης της επιχείρησης Cannabis Kingdom.

Θα επιστρέψει η απαγόρευση;

Ταϊλάνδη / κατάστημα προϊόντων κάνναβης
Μεγάλη η ποικιλία στα ειδικά καταστήματαΕικόνα: Carola Frentzen/dpa/picture alliance

Το κατάστημα στην κεντρική συνοικία Σιλόμ άνοιξε τις πόρτες του μόλις πριν από λίγες ημέρες και είναι ένα μείγμα καταστήματος Ganja-Shop και καφετέριας. Και από τότε οι δουλειές ανθίζουν. «Κορεάτες, Ιάπωνες, Ρώσοι και Γερμανοί, αλλά και πολλοί Ταϊλανδοί, έχουν ήδη έρθει, έμπειροι καταναλωτές αλλά και άπειροι», λέει ο Αντρέ. Ωστόσο δεν επιτρέπεται το κάπνισμα μαριχουάνας απευθείας μέσα στο χώρο. Αυτό αναφέρεται επίσης στην κατευθυντήρια γραμμή της κυβέρνησης. «Το κάπνισμα κάνναβης σε δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των σχολείων και των εμπορικών κέντρων, είναι παράνομη», αναφέρει.Γι' αυτόν τον λόγο πολλοί ιδιοκτήτες καταστημάτων έχουν δημιουργήσει ιδιωτικούς χώρους καπνίσματος στην περιοχή που βρίσκονται. Ο αρχιτέκτονας πίσω από την αποποινικοποίηση της κάνναβης είναι ο Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, υπουργός Δημόσιας Υγείας της Ταϊλάνδης. Πέρυσι η κυβέρνηση χάρισε μέχρι και ένα εκατομμύριο φυτά κάνναβης σε ιδιωτικά νοικοκυριά για την τόνωση της παραγωγής. Με αυτόν τον τρόπο θέλει να βοηθήσει την εξασθενημένη από την πανδημία οικονομία.

Ταϊλάνδη / υπ. Υγείας  Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ
Αρχιτέκτονας της αποποινικοποίησης ο Ανουτίν ΤσαρνβιρακούλΕικόνα: Sakchai Lalit/AP/picture alliance

Επίσημα βέβαια η κάνναβη κυκλοφορεί μόνο για ιατρική και βιομηχανική χρήση, αλλά δεδομένου ότι έχει αφαιρεθεί από τον κατάλογο των παράνομων ναρκωτικών, η ψυχαγωγική χρήση της δεν απαγορεύεται πλέον. Όμως μέχρις ότου η νομιμοποίησή της κατοχυρωθεί οριστικά και με τη βούλα του νόμου, μαζί με τον καπνό ή τη χαρακτηριστική μυρωδιά της μαριχουάνας συνεχίζει να αναμειγνύεται στον τροπικό αέρα της χώρας και η ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες καταστημάτων ωστόσο δεν πιστεύουν ότι θα επιστρέψει η πλήρης απαγόρευση. Τα οικονομικά οφέλη είναι πολύ μεγάλα για κάτι τέτοιο. Ο Γερμανός μετανάστης Τόμας λέει: «Φυσικά, υπάρχουν συντηρητικές φωνές που καλούν επίμονα να απαγορευτεί και πάλι η χρήση της κάνναβης. Αλλά αυτό συνδέεται με την πολιτική παρά με την ηθική ή την υγεία». Σε πρόσφατο κύριο άρθρο στην εφημερίδα Bangkok Post γράφτηκε ότι ήταν αδύνατο να γυρίσουμε το χρόνο πίσω και να καταστήσουμε τη χρήση μαριχουάνας τιμωρητέα με ποινές φυλάκισης. Κάτι τέτοιο θα ήταν μη ρεαλιστικό. «Η χρήση της κάνναβης πρέπει απλώς να ρυθμίζεται κατάλληλα, ειδικά για να μην πέσει σε λάθος χέρια».

Καρόλα Φρέντσεν/dpa

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου