1. Μετάβαση στο περιεχόμενο
  2. Μετάβαση στο κύριο μενού
  3. Μετάβαση σε περισσότερους ιστοτόπους της DW

Διαδηλώσεις μετά την τραγωδία στα Τέμπη

4 Μαρτίου 2023

Ο γερμανικός τύπος σχολιάζει τις πολιτικές διαστάσεις της τραγωδίας στα Τέμπη, τα υπερκέρδη των τραπεζών από την αύξηση των επιτοκίων και το ιδεολογικό πρόσωπο της κυβέρνησης Μελόνι.

https://p.dw.com/p/4OFLa
Διαδήλωση / Αθήνα / Τέμπη
Απεργίες και διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.Εικόνα: Sofia Kleftaki/DW

Το RedaktionsNetzwerk Deutschland αναφέρεται στην έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μετά το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, αλλά και στις διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα στο κέντρο της Αθήνας. «Η κοινωνική κατακραυγή και η κριτική προς το πολιτικό σύστημα αυξάνονται. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα μετά το δυστύχημα οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους κάνουν 24-ωρη απεργία και στις μεγαλύτερες πόλεις οργανώνονται διαδηλώσεις. […] Το βράδυ της Πέμπτης, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης για να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση των ελληνικών σιδηροδρόμων, η οποία, όπως λένε, οδήγησε στο ατύχημα. Αναρχικοί πέταξαν μολότοφ σε αστυνομικούς. Οι εντάσεις κόπασαν το βράδυ της Παρασκευής».

Το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο επισημαίνει ακόμη πως «το συνδικάτο σιδηροδρομικών στρέφεται κατά των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή, συντηρητικοί και αριστεροί πολιτικοί κατηγορούν ο ένας τον άλλον στις τηλεοπτικές εκπομπές. Κεντρικό ζήτημα είναι η μη λειτουργία του συστήματος που προβλέπεται να σταματάει ένα τρένο όταν υπάρχει κάποιος κίνδυνος και το οποίο υποτίθεται ότι προστατεύει και από ανθρώπινο λάθος. Τα δύο μεγάλα κόμματα της Ελλάδας κυβερνούσαν εναλλάξ τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια και το συνδικάτο των σιδηροδρομικών διαμαρτύρεται πως για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων δεν έχει γίνει τίποτα. […] Ο υπεύθυνος σιδηροδρομικός υπάλληλος έχει ήδη κατηγορηθεί για ανθρωποκτονία εξ αμελείας. Ο συνήγορος υπεράσπισής του εξήγησε ότι ο πελάτης του είχε αναλάβει το μέρος της ευθύνης που του αναλογούσε», καταλήγει το RND.

Υπερκέρδη των τραπεζών λόγω των αυξήσεων της Ε.Κ.Τ. στα επιτόκια 

Το κτήριο της Ε.Κ.Τ.
Τεράστια κέρδη έχουν οι τράπεζες από την αύξηση των επιτοκίων της Ε.Κ.Τ.Εικόνα: Boris Roessler/dpa/picture alliance

Στη μάχη κατά του πληθωρισμού, η Ε.Κ.Τ. προέβη σε διαδοχικές αυξήσεις του βασικού επιτοκίου. «Από την αλλαγή αυτή, κερδισμένες βγαίνουν οι τράπεζες, οι οποίες βλέπουν αύξηση 8% στα πλεονάσματα από τόκους, μετά από χρόνια συρρίκνωσης», γράφει η Stuttgarter Nachrichten. «Ο λόγος είναι ότι τα πιστωτικά ιδρύματα λαμβάνουν και πάλι τόκους για τις καταθέσεις τους στην Ε.Κ.Τ., από την πιο πρόσφατη αύξηση του βασικού επιτοκίου στις αρχές Φεβρουαρίου, και εν συνεχεία μεταβιβάζουν μόνο ένα κλάσμα αυτού του ποσού στους πελάτες τους, διατηρώντας ταυτοχρόνως σχεδόν μηδενικά επιτόκια στους λογαριασμούς όψεως», εξηγεί το γερμανικό μέσο.

«Αυτό που είναι ασυνήθιστο, είναι το τεράστιο ποσό που οι εμπορικές τράπεζες έχουν σήμερα στην Ε.Κ.Τ.: πάνω από τέσσερα τρισεκατομμύρια ευρώ. Εάν το ποσό των καταθέσεων στην Ε.Κ.Τ. παρέμενε σταθερό και το επιτόκιο στο 2,5%, αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα ετήσιο εισόδημα από τόκους ύψους περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, ποσό μεγαλύτερο από αυτό που χρειάστηκε να πληρώσουν οι τράπεζες σε αρνητικό επιτόκιο προς την Ε.Κ.Τ. τα τελευταία χρόνια. Η ιδέα πίσω από την αύξηση του επιτοκίου καταθέσεων είναι ότι όσο περισσότερο χρήμα υπάρχει στην Κεντρική Τράπεζα, τόσο λιγότερο κυκλοφορεί και, με αυτόν τον τρόπο, καταπολεμάται ο πληθωρισμός». Ωστόσο, οικονομολόγοι θεωρούν πως «η περαιτέρω αύξηση του βασικού επιτοκίου θα ισοδυναμούσε με επιδότηση του τραπεζικού τομέα και ταυτοχρόνως βλάπτει το δημόσιο. Για την Κεντρική Τράπεζα και τα κράτη εξάλλου θα κόστιζε ακριβά, διότι οι υψηλές πληρωμές τόκων προς τις τράπεζες μειώνουν τα κέρδη της Ευρωζώνης και, ως αποτέλεσμα, τα διανεμόμενα έσοδα στα κρατικά ταμεία επίσης θα συρρικνώνονταν».

Η Ευρώπη θα έπρεπε να ανησυχεί για την Ιταλία

Ιταλία / Τζόρτζια Μελόνι
Πολλά περιθώρια αφήνει η Μελόνι στους σκληροπυρηνικούς του κόμματός της.Εικόνα: Andreas Solaro/AFP/Getty Images

Τα ξημερώματα της Κυριακής (26/02) συνετρίβη στα ανοιχτά της Καλαβρίας ένα σκάφος που μετέφερε μετανάστες, προκαλώντας τον θάνατο 68 ανθρώπων. Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, επισκέφτηκε τα φέρετρα των νεκρών, συνοδευόμενος μόνο από τον τοπικό νομάρχη. «Πρόκειται για μία συγκλονιστική εικόνα, η οποία αντικατοπτρίζει την κατάσταση της Ιταλίας», παρατηρεί η Süddeutsche Zeitung. «Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι του νεοφασιστικού Fratelli d’ Italia τα πάει καλύτερα απ’ όσο θα περίμενε κανείς από έναν αρχάριο. Έχει υπό έλεγχο το υπουργικό της συμβούλιο, όπως και τους δύο δεξιούς λαϊκιστές πολιτικούς, τον Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Στην εξωτερική πολιτική, κινείται διαφορετικά απ’ ό,τι υπονοούνταν κατά την προεκλογική της εκστρατεία, υιοθετώντας τη δυτική στάση στήριξης της Ουκρανίας. Ωστόσο στην εσωτερική πολιτική βλέπει κανείς μία διαφορετική Μελόνι, που αφήνει τα σκληροπυρηνικά στελέχη της κυβέρνησής της να εξουσιάζουν».

Μετά το ναυάγιο της Καλαβρίας, «ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόζι για παράδειγμα εκφράστηκε με αποκρουστικό τρόπο για μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στη Μεσόγειο και στην ιστορία της μετανάστευσης, λέγοντας πως “Αν αγαπάς τα παιδιά σου, δεν τα εκθέτεις σε τέτοιους κινδύνους, τελεία και παύλα”. […] Μπορεί κανείς να καθησυχάζεται από το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Ματαρέλα αποτελεί την ηθική πυξίδα της χώρας. Διορθώνει κατά κάποιον τρόπο τα πράγματα, όπως τώρα στην Καλαβρία, έτσι και σε άλλα μέρη προηγουμένως. Ωστόσο, ο Ματαρέλα είναι 82 ετών και η θητεία του ολοκληρώνεται. Θα έπρεπε κανείς να ανησυχεί για το μέλλον της Ιταλίας, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών εταίρων, καθώς δεν θα έπρεπε να επιτρέπουν στην Ιταλία να βρίσκεται τόσο δεξιά, όπως κάνει έως τώρα η Γαλλία και η Γερμανία. Είναι προτιμότερο να συζητούν και να ενεργούν από κοινού με την Ιταλία και η Μελόνι θα έπρεπε να είναι ευγνώμων για αυτό», σχολιάζει η εφημερίδα του Μονάχου.

Γιώργος Πασσάς